Amazon te lasa sa testezi computere cuantice printr-un serviciu

Amazon te lasa sa testezi computere cuantice printr-un serviciu

Amazon este, fara indoiala, una dintre cele mai multifunctionale companii din lumea tech. Si companie de retail, are si un serviciu de streaming (al doilea cel mai popular de pe piata in momentul de fata, dupa Netflix) si mai dispune si de alte servicii pe langa acestea. Si de extrem de multe controverse, mai ales avand in vedere faptul ca cei de la Amazon au fost acuzati ca au conditii de munca inumane in depozitele lor, lucru pe care l-au negat in mod constant. In fine, nu despre acest subiect vom discuta in urmatorul articol, ci despre unul dintre acele servicii pe care compania de retail ni-l pune la dispozitie, contra-cost. Dupa cum ti-ai putut da seama din titlu, este un serviciu care iti va permite sa testezi algoritmi si computere cuantice. Trebuie sa recunosc, este un serviciu cat se poate de interesant. 

In ultima vreme, computerele cuantice au inceput sa fie dezvoltate pentru a functiona si in afara laboratoarelor, fiind proiectate pentru a fi de milioane de ori mai rapide si mai sofisticate in comparatie cu sistemele actuale. De fapt, cei de la IBM au prezentat un astfel de computer cuantic ce poate functiona in afara unui laborator, in cadrul targului de tehnologie CES care a avut loc la Las Vegas. Desigur, este vorba despre un prototip, care se numeste Q Sistem One si functioneaza pe baza de qubiti, o unitate de masura derivata din biti, creata special pentru a masura puterea de procesare a dispozitivului. 

Trecand peste explicatia cu calculatoarele cuantice si planul ca acestea sa apara si in afara laboratoarelor de cercetare, cei de la Amazon vor ca acestea sa poata fi testate inainte de a aparea pe piata. Astfel, Amazon Web Services (pe scurt AWS) este o companie mai mica in cadrul corporatiei americane, a carui specialitate este aceea de a furniza platforme de calcul cloud la cerere. Ei bine, cei de la AWS sunt pregatiti sa lanseze pe piata un nou serviciu care sa le permita clientilor sa testeze sisteme de calcul cuantice. Serviciul se numeste Amazon Bracket si va putea fi folosit de catre clienti pentru a construi algoritmi cuantici pe care sa poata sa-i testeze pe computere cuantice simulate. Mai mult, algoritmii respectivi pot fi rulati si pe computere cuantice adevarate, precum cele oferite de companii ca IonQ, D-Wave și Rigetti. Toate acestea fiind companii partenere ale Amazon.

Serviciul este, in principal, dezvoltat special pentru oameni de stiinta, cercetatori si dezvoltatori, care pot sa inceapa experimentarea cu calculatoarele de la mai multi furnizori de hardware cuantic. Scopul programului este ca acesta sa contribuie la accelerarea dezvoltarii sistemelor cuantice, atat din punct de vedere hardware, cat si software.

„Acest nou serviciu este conceput pentru a-ti permite sa obtii o experienta practica cu qubitii si circuitele cuantice. Poti sa-ti construiești si sa-ti testezi circuitele intr-un mediu simulat si apoi sa le rulezi pe un computer cuantic real”, precizeaza cei de la AWS in legatura cu noul serviciu.