Apple sustine ca unele guverne au cerut companiei americane eliminarea a 634 de aplicatii, anul trecut

In ultimul lor raport de transparenta, publicat marti, cei de la Apple au sustinut faptul ca au primit in jur de 80 de solicitari din partea a 11 tari pentru a elimina 634 de aplicatii din App Store si alte magazine de aplicatii ale companiei americane de la 1 iulie la 31 decembrie 2018. Aplicatiile in cauza nu au fost mentionate in raport, evident, insa Apple a sustinut ca majoritatea dintre acestea au fost sterse de pe platformele gigantului tech. Sunt o multime de motive pentru care aceste aplicatii ar putea fii reclamate de catre mai multe dintre guvernele tariilor lumii. Tarile care au restrictii mai mari in ceea ce priveste legea vor avea, automat, mai multe solicitari, pentru ca restrictioneaza un tip de continut mult mai larg fata de alte tari.

Astfel, intr-o maniera deloc surprinzatoare, tara care a inregistrat cele mai multe cereri de acest gen a fost chiar China, cu 56 de solicitari in total. Guvernul de la Beijing a specificat 626 de aplicatii, dintre care Apple a eliminat, pana in prezent, doar 517. Probabil restul de 109 solicitari erau unele subiective, cu aplicatii care nu trebuiau neaparat sterse pentru ca incalcau anumite reglementari. Majoritatea aplicatiilor care au fost raportate si sterse sunt legate de jocuri de noroc sau de pornografie, potrivit raportului Apple. Desigur, cum ar putea guvernul chinez sa permita acelei categorii dintre cetatenii sai care sunt si utilizatori de iOS, sa vada genul asta de continut pe telefoanele lor mobile? Nu voi intelege niciodata tarile comuniste si deciziile lor de a cenzura un anumit tip de continut doar din dorinta de a aduce mai multe restrictii cetatenilor sai. 

Alte solicitari din partea guvenelor tariilor solicita aplicatii semnate pentru probleme cum ar fi incalcari ale confidentialitatii utilizatorilor, incalcari ale drepturilor de autor si continut ilegal. In timp ce China are solicitari pentru a restrictiona accesul utilizatorilor la diferite activitati care nu nici un fel de influenta asupra masurii in care ar putea sau nu izbucni un nou protest pe teritoriul tarii, alte state dau impresia ca vor sa-si protejeze cetatenii de aplicatiile care le colecteaza datele personale pentru a le folosi pentru publicitate in domeniul online sau in alte scopuri dubioase. Fiecare guvern opereaza in functie de proprietatile pe care le promoveaza, la urma urmei. Linia fina intre un guvern comunist si unul mai democratic.

Raportul bianual privind transparenta celor de la Apple detaliaza cat de frecvent guvernele si companiile private solicita date despre clienti. Raportul corporatiei americane pentru prima jumatate a anului 2018 a aratat o crestere majora a solicitarilor guvernamentale privind datele utilizatorilor, cu toate ca acestea par sa fii scazut in ultimul timp. Mai ales odata cu scandalul in care au fost implicate Google si Facebook, printre alte companii din domeniul tech. Acum politica se concentreaza pe protectia datelor odata ce a fost sesizata si opinia publica. La nivel global, Apple a primit 29.183 de cereri in perioada iulie-decembrie, iar cifrele arata o scadere fata de cele 32.342 cereri pe care le-a primit in prima jumatate a anului 2018.