Cat costa o chirie in Romania in comparatie cu celelalte tari europene?

Orice roman isi doreste sa fie proprietar al apartamentului in care locuieste, insa posibilitatile financiare nu permit acest lucru oricui. Motiv pentru care sunt o multime de oameni care, dupa ani de zile de pus bani sub saltea, isi fac credite la banca pentru a-si putea cumpara apartamentul dorit. Desigur, multi ajung la varsta de 30 de ani sa se imprumute de la banca si sa aiba de platit rate pana la batranete din imposibilitatea de a achita deodata toata suma cu care au ramas datori. Desi acest gen de lucruri care se intampla in mod constant, se pare ca romanii prefera sa plateasca o suma de bani bancii stiind ca sunt proprietari ai apartamentului in care isi duc traiul de zi cu zi in loc sa plateasca chirie altui proprietar. Ceea ce este firesc, avand in vedere faptul ca ai o libertate relativ limitata intr-un apartament in care stai in chirie. Exista posibilitatea destul de mare sa te trezesti cu tot felul de nemultumiri din partea proprietarului, chiar si in conditiile in care ai grija ca acestea sa fie din ce in ce mai putine. Insa acesta nu este singurul motiv. Motivul pentru care putini locuitori mai aleg sa stea in chirie are legatura si cu preturile exagerate ale chiriilor de la noi in raport cu salariul mediu pe economie. Da, e o situatie cat se poate de actuala, multi inca se chinuie sa-si plateasca chiriile.

O analiza recenta a celor de Wall Street in privinta preturilor de inchiriere a apartamentelor in Romania, raportate la piata din Europa, atrage atentia asupra faptului ca piata imobiliara devine din ce in ce mai putin accesibila. Intr-o situatie oarecum similara cu cea din 2008-2009, pe toata durata crizei economice globale (desi Romania a suferit mai mult sub guvernul Dancila decat pe toata durata acestei crize, conform unor rapoarte). Oricum, in mod previzibil, Romania nu sta foarte bine la capitolul costuri, motiv pentru care 90% dintre romani au ales sa fie proprietari ai locuintei in care stau, chiar si in eventualitatea in care trebuie sa plateasca rate la ea toata viata. 

Numarul romanilor care stau in chirie se rezuma la mai putin de 10% din populatie. Cel putin atunci cand vine vorba despre Bucuresti, unde preturile sunt mai mari in general, alegerea romanilor de a cumpara un apartament in loc sa-l inchirieze este, s-ar putea spune, una cat se poate de fireasca. Astfel, in raport cu mediu lunar net, un roman plateste mai mult pentru o chirie la Bucuresti decat una la Berlin sau Paris. Ca referinta, doar Amsterdam are costuri la fel de mari, iar la raportul nivelului de trai, Bucurestiul nu se compara cu Amsterdam. Pentru Bucuresti, chiria lunara se ridica la in jur de 396,94 de euro in zona centrala a orasului, in timp ce periferia prezinta apartamente la minim 268,59 de euro. Asta in conditiile in care salariul mediu in Bucuresti este de 660 de euro. Asta inseamna ca aproximativ 60% din salariu se duce doar pe chirie. 

Comparativ, in Paris, 53% din salariul mediu net este necesar pentru plata unei chirii, adica in jur de 1176 de euro in centru, in contextul in care salariul mediu este de 2219 euro. Costurile la periferie scad pana la 832 de euro sau 44% din salariu. La Bruxelles, unde salariul mediu net lunar este de 2290 de euro, chiria in centru se ridica la pretul de 834 de euro, adica un procentaj de doar 36% din salariu. Cea mai dificila situatie este in Londra, unde aproximativ 74% din salariu merge la plata chiriei dintr-un salariu net de 2749 de euro, ceea ce inseamna 2040 de euro in centru. La periferie, preturile scad pana la 1433 de euro.