Daca ai un iPhone, trebuie sa stii ca esti ascultat in permanenta

Apple este acea corporatie care vrea sa para diferita intr-o lume a technologiei in care stim foarte bine practicile unor companii ca Google si Facebook. Care te monitorizeaza atent, pe oriunde mergi, ce faci, cu cine esti prieten, si asa mai departe. In 2019, un an in care corporatiile respective sunt puse in fata faptului implinit de a fi judecate pentru politicile de incalcare a confidentialitatii utilizatorilor in care s-au angajat in ultimul timp, Apple si-a schimbat discursul in a miza pe intimitatea pe care serviciile sale ti-o ofera. Asta in conditiile in care si compania din Copertino se confrunta cu problemele sale, in afara de ipocrizie si de scaderea vanzarilor pentru iPhone, care sunt unele dintre cele mai mari probleme cu care se confrunta in momentul de fata. Cea mai mare dintre probleme ar fi, teoretic, politicile antitrust in care compania se infunda din ce in ce mai adanc. 

Apple a fost data in judecata de catre Spotify la Comisia Europeana pentru ca dezavantajeaza acest serviciu pe App Store, si pe iOS in general, cerand taxe fabuloase pentru mentinerea acestuia pe magazinul sau de aplicatii si dezavantajand serviciul in favoarea Apple Music, cel mai mare concurent al Spotify pe piata de music streaming. Pentru ca na, Spotify e mai bun pentru telefoanele ce utilizeaza Android, cel putin dupa ce corporatia americana s-a asigurat de faptul ca rivalitatea dintre cele doua va lua proportiile Android vs iOS. In fine, evident ca Spotify nu e singura victima a politicii anti-concurenta a Apple, ceilalti pur si simplu nu au resursele necesare pentru a ii da in judecata. Desi Apple in instanta nu e de speriat, avand in vedere faptul ca a pierdut un proces cu proprietarul unui service independent de reparatii iPhone din Norvegia.

Revenind la subiect, ipocrizia Apple in legatura cu protejarea vietii private si atacurile directe mascate asupra Facebook si Google sunt dezgustatoare. Apple le taie accesul acestor doua corporatii la datele tale prin plugin-uri instalate pe Safari, in timp ce foloseste Siri sa te monitorizeze ei. Spre deosebire de Google sau Amazon, Apple nu foloseste profilarea utilizatorilor ca sa facă Siri un asistent mai bun. Insa, inregistrarile pe care le colecteaza de la utilizatori, chiar si in mod accidental, sunt trimise catre echipe de analiza. Ceea ce inseamna ca angajatii de la Apple au auzit in nenumarate randuri utilizatori care faceau sex, comandau droguri, sforaiau, sau orice faceau in timp ce li se activau “accidental” inregistrarile pentru Siri. 

Apple sustine ca nu sunt conectate inregistrarile cu datele de identificare ale utilizatorilor. Mai mult, compania a declarat ca mai putin de 1% din activarile zilnice de pe Siri sunt folosite. Si acelea au doar cateva secunde. Cateva secunde care sunt de ajuns pentru a putea asculta, in general, suficient de multe chestii pe care le fac utilizatorii. Sunt sigur ca inregistrarile nu raman doar in baza lor de date atat timp cat este vorba despre o activitate penala. Corporatiile si politia au parteneriate stranse, deci ai grija ce faci pe smartphone-ul tau.