Facebook avanseaza in lupta impotriva stirilor false in grupuri si in mesaje

Facebook incearca cu disperare sa-si recladeasca imaginea in urma scandalelor recente in care a fost implicata reteaua sociala, intre care cel cu Cambridge Analytica si datele utilizatorilor, dar si despre politica retelei sociale de a permite nationalismul alb pe platforma sa, lucru care a fost evidentiat mai ales in urma atentatelor teroriste din Noua Zeelanda. Astfel, reteaua sociala a afirmat ca utilizatorii sai plaseaza mai mult in spatiile private ale platformei sale, inclusiv grupuri si mesaje, o schimbare care ar putea face mai dificila misiunea compoaniei de a controla continutul ofensiv sau inadecvat. Miercuri, compania a anuntat ca ia noi pasi pentru a opri dezinformarea, escrocheriile si altfel de continut “problematic” din a deveni viral pe platforma, cu cateva schimbari care se aplica grupurilor private din Facebook, care permit utilizatorilor sa posteze continut pe care doar membrii grupului il pot vedea. Compania a fost criticata in trecut pentru ca nu a depus suficiente eforturi pentru a opri dezinformarea in legatura cu vaccinuri si alte subiecte de genul de la a se raspandi in grupuri. Noii pasi ofera o privire mai de ansamblu asupra modului in care cea mai mare retea sociala din lume, cu peste 2 miliarde de utilizatori inregistrati pe platforma sa in intreaga lume, va moderara continutul, intrucat utilizatorii se bazeaza pe partajarea mai multor informatii in mod privat.

“În cele din urma, echilibrul dintre protejarea vietii private și protejarea sigurantei publice este un lucru cu care societatile au avut de a face timp de probabil secole, si cu siguranta ne luptam in acest sens”, a declarat Guy Rosen, vicepresedinte comisiei de integritate a Facebook, in cadrul unei conferinte de presa la sediul central al companiei, la Menlo Park din California. Compania a declarat ca, in urmatoarele saptamani va incepe sa priveasca mai atent modul in care administratorii si moderatorii grupurilor Facebook decid ce continut poate sa pastreze pe platforma sa. Acest lucru ii va ajuta pe cei de la Facebook sa determine daca un grup anume incalca regulile retelei sociale. Compania lanseaza, de asemenea, o functie Group Quality, astfel incat administratorii unui grup sa poata vedea ce continut a fost eliminat si/sau semnalat, inclusiv stiri false. Grupurile Facebook care impartasesc stiri false si dezinformeaza in mod repetat vor aparea mai putin pe fluxul de stiri al retelei sociale.

Facebook are reguli de comunitate care interzic pe platforma sa discursul de ura, nuditatea, violenta si alt continut neadvecat sau daunator. Dezinformarea si clickbait-ul, totuși, nu incalca intotdeauna regulile retelei sociale, cu exceptia cazului in care exista un risc de violenta offline sau continut care incearca sa descurajeze sau sa impiedice participarea la vot a persoanelor. De exemplu, continutul anti-vaccin poate cadea intr-o “zona cenusie”, deoarece este dificila legarea continutului de ceva ce se intampla offline, a declarat Tessa Lyons, sefa Facebook a comisiei de integritate News Feed. De asemenea, cei de la Facebook sustin ca acum pot depista mai usor continutul care incalca regulile platformei, chiar inainte a fi raportat de catre utilizatori, potrivit declaratiilor oferite de reprezentantii retelei sociale.