Facebook si Google ar fi o amenintare pentru drepturile omului

In cauzul in care nu te-ai prins inca de acest lucru, ei bine, da, prietene, fundamental aceste doua companii incalca drepturile omului. Si o fac de ani de zile fara sa fi fost vreodata pusi la socoteala pentru aceste fapte de coruptie. Doar vorbim despre cea mai mare retea sociala si cel mai mare motor de cautare din lume, evident ca nu multi au influenta necesara pentru a se lega de aceste doua companii. Cu alte cuvinte, de monitorizare prin satelit beneficiezi. Iar in aceste conditii ce altceva ti-ai mai putea dori decat mai multa propaganda in privinta activitatii celor doua corporatii astfel incat sa nu stii vreodata cu ce se ocupa acestea cu adevarat. Fara inodiala, vorbim despre cele mai puternice companii de pe suprafata Pamantului in momentul de fata, iar acestea au un model de business extrem de profitabil. Doar ca acest model de afaceri este construit in defavoarea intimitatii utilizatorului obisnuit, iar un nou raport pe aceasta tema atrage atentia in privinta modului in care cele doua corporatii globale incalca drepturile omului.

Amnesty International este una dintre cele mai cunoscute si mai importante organizații a carui activitate la scara globala se concentreaza exclusiv pe protejarea drepturilor omului. De cele mai multe ori, aceasta institutie nu este adusa in discutuie decat in contextul unor procese cu repercusiuni foarte importante asupra unei companii sau a alteia. Insa, de aceasta data, cei de la Amnesty International au lansat un avertisment in care fac referire strict la modelul de afaceri al Facebook si Google. In opinia reprezenhantilor ONG-ului, cele doua mari corporatii in domeniul tech prezinta o amenintare sistematica si fara precedent pentru insusi drepturile fundamentale ale omului. Iar eu, la modul cel mai sincer, nu pot sa-i contrazic, intrucat au dreptate in tot ce spun pe tema acestui subiect. In opinia celor de la Amnesty International, ingrijorarea acestora este justificata mai ales atunci cand practicile de supraveghere pe care le folosesc cele mai importante corporatii din lumea tech sunt omniprezente in fiecare colțisor al vieții unui utilizator de internet. Insa internetul ar trebui sa fie un lucru de domeniu virtual, care sa nu aiba nici o legatura cu viata ta personala, nu? Ei bine, nu mai e de mult asa, doar ca pana acum sunt multi care nu aveau habar de acest lucru. 

Raportul pe care cei de la Amnesty International l-au realizat in aceasta privinta tinde sa insiste pe tema faptului ca o multime dintre noi, utilizatorii de internet, ignoram cu prea multa usurinta aceasta ”supraveghere omniprezenta a miliarde de oameni”. Mai ales noi romanii, pentru ca Facebook inca e popular in Romania, desi in alte tari s-a reorientat multa lume spre alte servicii sau retele sociale. In cele din urma, organizatia non-guvernamentala si-a propus sa convinga cele doua companii sa-si schimbe radical modelul de afaceri. In cazul in care acest detaliu mai prezinta o surpriză pentru cineva, Amnesty atrage atentia asupra faptului ca, in ciuda faptului ca Facebook si Google nu te taxează, utilizatorii platesc pentru acele servicii cu datele lor private. Raportul face referire si la scandalul Cambridge Analytica ca o dovada a modului in care datele tale personale, cu caracter sensibil, pot fi folosite impotriva ta si, in general, a utilizatorilor care le-au pus la dispozitie.