Google, Apple, Twitter dezvaluie politicile revenirii la birou

De cand cu razboiul din Ucraina, pandemia pare sa fie complet data uitarii, ca si cum este un eveniment care nici nu ar fi avut loc vreodata. Ceea ce este perfect normal, ca in cazul unui razboi si al unei pandemii avand loc in acelasi timp sa fie o concentrare mai mare pe un conflict in care mor oameni pentru ca se omoara intre ei. Ca sa nu mai mentionez si faptul ca, aparent, aceasta problema nu mai este una atat de urgenta in ciuda ravagiilor pe care le facea varianta omnicrom in ianuarie atat in Statele Unite, cat si in Europa, in cadrul valului 4 al acestei pandemii. Sunt curios cate valuri o sa mai fie pana la finalul pandemiei. In orice caz, in timp ce la noi in Romania facem meme-uri in ceea ce priveste o eventuala invazie a tarii ca avem razboi la vecini, in Statele Unite lumea se intoarce la munca la birou. Noi am trecut deja de aceasta etapa, cu toate ca ar trebui si la noi sa fie restrictii. In orice caz, daca in America lui Trump nu ai fi vazut discriminare pe baza de vaccin, in America lui Biden acest lucru este unul la ordinea zilei. Nici la noi nu prea au voie cei nevaccinati sa lucreze in niciun domeniu, dar pe ei i-au lasat liberi o anumita perioada de timp pana sa vina cu restrictiile respective. Care sunt mai dure in domeniul tech, cu angajatii care se asigura de faptul ca utilizatorii au parte de serviciile necesare din partea acestor multinationale. 

Astfel, vestea este ca mai multe companii importante din domeniul tehnologiei, printre care se numara giganti ca Apple, Google si Twitter, se pregatesc pentru intoarcerea angajatilor la munca de birou dupa aproximativ doi ani de lucru de acasa pe fondul pandemiei de COVID-19. In timpul adunarii anuale a actionarilor companiei, ce a avut loc in cursul zilei de vineri, directorul executiv al celor de la Apple, Tim Cook, a declarat ca angajatii corporatiei se vor intoarce la munca la birou la inceputul lunii aprilie. Acestia vor trebui sa lucreze la birou cel putin o zi pe saptamana incepand cu data de 11 aprilie si cel putin trei zile pe saptamana pana pe 23 mai, au raportat cei de la publicatia Bloomberg. Este o masura care nu scoate in totalitate munca de acasa, ci mai degraba o perioada de tranzitie in eventualitatea unei reveniri complete la munca la birou. Asta in cazul in care nu mai apare vreun nou val iar angajatii vor trebui din nou sa lucreze de acasa in fiecare zi. 

Google va solicita ca majoritatea angajaților sa vina la birou trei zile pe saptamana incepand cu 4 aprilie, o masura mult mai restrictiva din acest punct de vedere fata de angajatii companiei in comparatie cu Apple sau Twitter. Angajatii motorului de cautare ce declara ca nu sunt pregatiti sa se intoarca la birou pe 4 aprilie pot aplica pentru o extensie de lucru de la distanta sau pot aplica pentru schimbarea locatiei, complet la distanta sa lucreze sau sa „lucreze de oriunde” timp de cateva saptamani. Reprezentantii Google au declarat in cadrul lunii trecute ca nu vor mai impune vaccinurile COVID-19 ca o conditie de angajare pentru lucratorii americani si ca nu le va cere angajatilor vaccinati sa poarte masti, sa se testeze sau sa pastreze distanta sociala in timpul muncii in majoritatea birourilor. Asta nu inseamna faptul ca aceleasi masuri se aplica si la angajatii nevaccinati.

Pe de alta parte. Twitter le-a spus angajaților sai ca atunci cand isi va redeschide birourile pe 15 martie, va depinde de angajati de unde lucreaza. „Locul in care va simtiti cel mai productiv si creativ este locul in care veti lucra si asta include munca de acasa cu norma intreaga pentru totdeauna”, a spus CEO-ul Twitter, Parag Agrawal, intr-o scrisoare catre angajați. “La birou in fiecare zi? Si asta functioneaza. Cateva zile la birou, cateva zile de acasa? Desigur.”