Google puncteaza la capitolul castiguri in timp ce se confrunta cu o multime de probleme

Problemele Google par sa nu mai aiba sfarsit in momentul de fata. Compania a fost implicata in diverse controverse de-a lungul timpului si au fost cazuri mai mult sau mai putin grave, cum ar fi proiectul Dragonfly, o noua varianta a motorului de cautare cenzurata astfel incat sa poata sa fie utilizata in China. Ceea ce incalca politica pentru drepturile omului si propriiile “principii” si e un lucru pentru care Google a fost aspru criticata in America. In afarta de asta, oficialii companiei sunt acuzati de hartuire sexuala a angajtilor de sex feminin si conduita neadecvata, lucru care a scos in strada 20.000 de angajati pentru a protesta impotriva politicii propriei corporatii. De asemenea, Google, alaturi de mariile corporatii din domeniul tech, se afla sub ancheta celor de la FCC in ceea ce priveste politicile anti-concurentiale. Iar dupa cum bine stim, Google nu e genul de companie care are un dosar curat atunci cand vine vorba despre politici anti-trust; as putea spune chiar ca e cea mai renumita pentru acest lucru, dupa Apple. 

De asemenea, Reuters a raportat ca cei de la Google ar fi facut o oferta pentru a cumpara Fitbit, producatorul de dispozitive portabile gen smartwatch-uri si alte instrumente pentru fitness. In ultimii ani de zile, cei de la Google au facut investitii majore in hardware-ul de consum. La inceputul acestei luni, compania a prezentat cea mai recenta suita de dispozitive a sa, colectie care include telefonul sau emblematic Pixel 4, un nou difuzor inteligent Nest Mini si un router Wi-Fi cu plasa. Lipsea de pe gama de dispozitive electronice a motorului de cautare doar un smartwatch marca Google. Motiv pentru care s-a si incercat preluarea Fitbit, fara succes insa. Deocamdata, fiindca asa s-ar fi crezut si despre achizitionarea YouTube acum mai bine de 10 ani.

In ciuda tuturor controverselor cu care se confrunta compania, Google nu sufera deloc atunci cand vine vorba despre castiguri. Surprinzator si atunci cand vorbim despre telefoanele sale, pentru ca Google Pixel 3a si 3XL, cele doua modele smartphone mid-range lansate inaintea lui Pixel 4, au beneficiat de vanzari mai mari spre deosebire de toate celelalte telefoane ale companiei datorita unei expuneri mai largi (a contractelor cu multe alte retele de telecom in afara de Verizon). Cat despre compania-mama, scorul acesteia este unul absolut impresionant, daca pot spune astfel. 

In trimestrul recent incheiat la data de 30 septembrie, compania-mama a Google, Alphabet, a raportat vanzari in valoare de 40,49 miliarde de dolari in cadrul trimestrului, depasind oarecum estimarile analistilor. Estimari care se ridicau undeva la 40,32 miliarde de dolari. Nu a depasit cu mult, dar inseamna ceva avand in vedere factorii pe care i-am enumerat mai sus. Insa, e un punct unde Google sufera, si anume actiunile companiei. Castigurile pe actiune au fost de 10,12 dolari, ceea ce inseamna ca au scazut mult sub nivelul asteptarilor de 12,42 dolari pe acțiune, potrivit Reuters.

Evident, CEO-ul de la Google, Sundar Pichai, nu a dat importanta scaderii in actiuni. “Sunt extrem de multumit de progresele pe care le-am inregistrat in trimestrul al treilea”, a spus el intr-un comunicat.