Initiativa Google si Apple ar putea fi lansata mai repede decat te-ai fi asteptat

Dupa cum spuneam intr-un articol anterior, Google si Apple si-au unit fortele pentru a dezvolta un sistem prin care sa poata fi monitorizata atent raspandirea coronavirus in lume. Este vorba despre un sistem care va monitoriza atat persoanele infectate cu COVID-19, cat si contactele acestora, pentru a vedea exact masura in care se poate raspandi virusul. Pentru ca sunt o multime de cazuri in care o persoana care este infectata, si fara sa fie constienta de acest lucru, se poate intalni cu o persoana neinfectata, iar virusul se va raspandi mai departe. In Romania, pana in momentul de fata, am ajuns la o cifra de 11.000 de persoane infectate, dintre care 2.478 s-au vindecat complet, iar 545 de persoane au decedat. Sunt cifre destul de ingrijoratoare in conditiile actuale, insa efectele pandemiei la noi in tara nu se compara cu cele din Statele Unite, Spania sau Marea Britanie. Preluand “stafeta” de la tari precum China si Italia, SUA este tara cea mai afectata de pandemia de coronavirus, inregistrand pana in momentul de fata 886.709 de cazuri, dintre care 85.922 de persoane s-au vindecat, insa s-a inregistrat un numar de peste 50.000 de decese. Marea Britanie este alta tara puternic afectata, cu 138.078 de cazuri, dintre care 18.738 de decese. Numarul persoanelor care s-au vindecat nu este cunoscut, insa ultimele informatii concise pe aceasta tema indica un numar mai mic de 500 de persoane, ceea ce este un fapt ingrijorator. 

In orice caz, in contextul in care cele mai noi stiri it sunt in stransa legatura cu combaterea COVID-19, Apple si Google au ales sa colaboreze pentru a dezvolta acest sistem care ar putea face mai usoare eforturile autoritatilor in aceasta directie. Si, desi sunt multe persoane care sustin ca acest sistem ar putea fi o metoda de control a celor doua companii asupra populatiei, reprezentantii celor doi giganti tech sustin faptul ca nu vor avea un control atat de mare asupra sistemului respectiv.

Se pare ca acest sistem dezvoltat de catre Apple si Google ar putea fi lansat mai repede decat s-ar fi asteptat multa lume. Initial, data de lansare a fost programata candva in mai.Insa, intr-o discutie cu comisarul UE Thierry Breton, discutie ce a avut loc in cursul zilei de miercuri, directorul executiv al Apple, Tim Cook, a declarat ca platforma va fi disponibila pentru dezvoltatori inca de pe data de 28 aprilie, potrivit publicatiei franceze Les Echos. Dezvoltatorii care lucreaza pentru autoritatile de sanatate publica din diferite tari vor putea utiliza sistemul API al celor de la Apple si Google pentru a-si construi propriile aplicatii de urmarire a contactelor. Aceste aplicatii, care sunt dezvoltate de mai multe tari, vor informa oamenii daca au luat contact cu persoane care sunt infectate cu COVID-19.

Intr-un tweet, Breton a spus ca s-a bucurat de ”un dialog bun” cu Cook, timp in care au discutat despre standardele pe care aplicatiile de urmarire ale contactelor ar trebui sa le mentina.