Marte are o cantitate de oxigen pe care oamenii de stiinta nu o pot justifica

Tehnologia a ajuns la un nivel la care putem… doar observa un spatiu limitat din univers. Ceea ce este in regula avand in vedere faptul ca umanitatii i-au trebuit 2 milenii pentru a ajunge de la civilizatia antica la cea contemporana (si inca nu stiu cate milenii pentru a ajunge la acest nivel de la civilizatia preistorica). Ca un rezumat, cunoastem cel mai bine galaxia care a fost numita Calea Lactee, insa cunostiintele acumulate se rezuma la Sistemul Solar (cele 9 planete care se invart in jurul Soarelui pentru ca da, sunt unul dintre cei care considera faptul ca Pluto e o planeta). De-a lungul ultimelor decenii, s-au facut descoperiri interesante in legatura cu alte planete, in special atunci cand vine vorba despre forme de viata. Acum ceva vreme, s-a descoperit o cantitate de apa pe un satelit al lui Neptun, iar acum se pare ca si pe planeta vecina s-ar afla anumite forme de viata. 

Ce-i drept, nu cunoastem foarte multe detalii in legatura cu planetele din Sistemul Solar (si poate nu le vom cunoaste pentru ceva timp de acum incolo). Insa aceasta descoperire este una extrem de interesanta. Poate intr-o zi vom evolua destul de mult incat sa putem coloniza alte planete, daca tot exista o Greta Thunberg care sa spuna ca Terra e amenintata din cauza schimbarilor climatice si ca suntem toti condamnati la moarte. 

Insa, revenind la aceasta descopereire, un lucru cunoscut de catre oamenii de stiinta este faptul ca planeta Marte nu are, in general, prea mult oxigen. Atmosfera planetei vecine este compusa, in cea mai mare parte, din dioxid de carbon intr-o proportie estimativa de 95%. Restul 5% ar fi format din: 2,6% nitrogen molecular, 1,9% argon, 1,6 oxigen molecular si 0,06% monoxid de carbon. Dar, ca pe Pamant cu anotimpurile si clima, presiunea atmosferica de pe Marte se schimba in functie de perioade ale anului. Astfel, in emisfera care se afla in perioada de iarna, dioxidul de carbon ingheata. Ceea ce inseamna, automat, faptul ca presiunea atmosferica scade si ea in acea emisfera a planetei. Prin urmare, rezultatul este o redistribuire a gazelor pentru a egaliza presiunea atmosferica la nivelul intregii planete. Un lucru care face cantitatea de oxigen de pe planeta rosie sa fluctueze, sa creasca in raport cu cantitatea de nitrogen si aragon. Ma intreb, mai in gluma, mai in serios, in ce masura acest lucru inseamna faptul ca am putea trai pe Marte doar iarna.

Ideea este ca, din cercetarile oamenilor de stiinta reiese faptul ca nivelul de oxigen creste doar in perioadele de primavara si vara, pe cand in toamna lucrurile revin exact la procentajul pe care l-am enuntat mai sus. Un lucru interesant, insa, este faptul ca variatiile de oxigen sunt extrem de diferite, iar anul acesta, nivelul de oxigen a inregistrat o crestere in valoare de 30%. De asemenea, e un lucru care ma face sa ma intreb in ce masura schimbarile climatice de pe Pamant afecteaza si planeta rosie.