Numarul de decese de coronavirus in Statele Unite il depaseste pe cel al Chinei

Pandemia de coronavirus a inceput sa-si faca resimtite repercursiunile asupra vietii de zi cu zi a oamenilor din toate colturile globului. Astfel, lumea sta mai mult in casa, unde unii lucreaza de acasa sau se afla in somaj, altii urmeaza cursurile online ale scolilor, liceelor si respectiv facultatilor la care sunt inscrisi; sunt inchise o multime de intreprinderi comerciale, oamenii practica intre ei o politica de social distancing (distantiere sociala, de teama de a nu fi infectati). Pandemia a lovit destul de grav si Romania, fiind in momentul de fata 2245 de oameni infectati, dintre care s-au inregistrat 85 de decese. Este un numar suficient de ingrijorator, mai ales avand in vedere faptul ca cifra deceselor se apropie de 100, insa romanii continua sa iasa din case in ciuda masurilor luate de catre guvern pe aceasta tema. Pe de alta parte, sunt si vesti bune, venind din alte parti ale lumii, in legatura cu acest virus. China a trecut de mult peste carantina, reluandu-se activitatile comerciale in mod normal in republica comunista, insa cu precautiile de rigoare avand in vedere faptul ca pare sa inceapa sa sufere un al doilea val. Si in Italia, cea mai afectata tara dupa recuperarea Chinei, situatia a inceput sa se stabilizeze, numarul pacientilor stagnand considerabil. La fel si in Spania. 

In contextul celor mai noi stiri it si stiri despre coronavirus, insa, acum cele mai afectate de aceasta epidemie sunt chiar Statele Unite ale Americii. Tocmai SUA, unde presedintele Donald Trump voia sa puna capat carantinei de teama faptului ca economia tarii s-ar putea prabusi. Ei bine, nu s-a intamplat acest lucru, ajungandu-se pana la 188,592 de oameni infectati, dintre care s-au inregistrat 4056 de decese. Chiar si cu masuri precum distantierea sociala, se estimeaza ca in urmatoarea perioada ar putea muri din cauza coronavirusului de la 100.000 pana la 240.000 de americani, se arata intr-un model prezentat de Casa Alba in cursul zilei de marti. Modelul, venit de la Institutul de Evaluare a Sanatatii, se bazeaza pe date din Italia, New York si New Jersey, care reprezinta focare de infectie grave, si nu reflecta neaparat lucrurile care se vor intampla in viitorul apropiat si in alte parti. Mai ales prin prisma faptului ca unele orase adopta mai multe masuri preventive fata de altele.

“Modelele sunt la fel de bune pe cat sunt si presupuneri pe care le aveti in legatura cu acestea. Pe masura ce obtinem mai multe date, acestea sunt introduse ulterior, iar datele problemei s-ar putea schimba”, a spus dr. Anthony Fauci, directorul Institutului National de Alergii si Boli Infectioase.Scenariile cele mai pesimiste ar putea avea loc doar in cazul in care ar exista focare majore in orase mari precum Houston, Dallas, Chicago si Los Angeles, a spus dr. Deborah Birx, coordonatorul grupului de lucru in probleme de coronavirus al Casei Albe.„Nu cred ca se va intampla”, a spus ea, bazandu-si opinia pe evolutiile favorabile timpurii in orase precum Seattle si Los Angeles. Chiar si in Italia, unde lucrurile „incep sa se aseze in ceea ce priveste cazurile noi”.