Preturile crypto scad dupa invazia Ucrainei de catre Rusia

Invazia Ucrainei de catre Rusia incepe sa aiba efecte din ce in ce mai daunatoare asupra intregului mapamond. Pe langa faptul ca in tari precum Romania si Bulgaria deja se vorbeste despre posibilitatea serviciului militar obligatoriu in cazul unei agresiuni armate a Rusiei dupa o eventuala cucerire a fostei republici sovietice (la modul mai mult sau mai putin serios luandu-se in considerare posibilitatea ca aceste tari sa fie excluse din NATO la presiunile Kremlinului, lucru care a fost deja solicitat de catre diplomatii rusi in negocierile cu blocul vest-atlantic). Se pare ca aceasta invazie va avea repercusiuni si in ceea ce priveste economia globala, care deja sufera din cauza unei pandemii de coronavirus care a scazut considerabil productia in ultimii 2 ani. Nu se stie in ce masura se va ajunge sau nu la o noua criza economica globala pe fondul acestei stuatii (lucru care, totusi, are o multime de sanse sa se intample avand in vedere situatia actuala), cert este ca pana si piata crypto este afectata de acest razboi. Astfel, preturile bitcoin, eterului si altor criptomonede au scazut considerabil dupa ce Rusia a invadat Ucraina vecina, o pierdere de valoare care contesta ideea larg raspandita ca monedele digitale pot servi drept un refugiu sigur. Cu toate ca aceasta idee a inceput sa fie contestata din ce in ce mai vehement de catre oameni care au suferit pierderi la scara larga pe piata crypto si care au spus despre aceasta ca nu este decat “o teapa”. Desi nu este exclus sa se fi promovat la scara larga doar cazurile cele mai fericite, oamenii care chiar au castigat ceva din aceasta investitie.

Bitcoin, cea mai cunoscuta criptomoneda, a scazut sub pragul de 35.000 de dolari, ceea ce a insemnat pentru aceasta o scadere in valoare cu pana la 8%. Ether, o alta moneda digitala detinuta pe scara larga, a scazut si ea cu peste 7%, ajungand la valoarea de sub 2.500 de dolari. Aurul, activul conventional al crizelor, a crescut joi cu peste 1.970 de dolari pe gram, cel mai ridicat nivel de aproximativ un an si jumatate, potrivit Trading Economics. Avand in vedere faptul ca aurul se afla in scadere considerabila inainte ca acest conflict sa ia amploare, este un avantaj pentru toti cei care au la dispozitie aceasta bogatie, intr-un fel sau altul, pe cand cei care au investit in criptomonede s-ar putea trezi cu pierderi semnificative in urmatoarea perioada. 

In ciuda faptului ca preturile criptomonedelor au dat semne ca s-ar putea redresa in cursul zilei de joi, aceasta alunecarea brusca pune sub semnul intrebarii credinta populara in randul fanilor cripto ca bitcoinul, etherul si criptomonedele, in general, pot fi investitii defensive in perioadele de risc geopolitic. Bitcoin, in special, este vazut ca o acoperire impotriva incertitudinii globale si a inflației, care va fi probabil alimentata de cresterea prețului petrolului si gazelor naturale, cauzate de atat de invazia rusa, cat si de faptul ca Rusia detine o parte importanta din productia acestor resurse la nivel global; sa nu uitam Gazpromul care aprovizioneaza o multime de tari din Europa si din Asia.

„Ideea ca crypto sa fie un refugiu sigur ar trebui sa fie moarta”, a spus George Monaghan, analist la GlobalData, intr-o nota asupra situatiei la modul actual. Acesta a tinut sa adauge faptul ca increderea in criptomonede nu va scadea in ciuda acestei crize, spunand ca „echilibrul de intelegere a dobanzii este prea denaturat”. Criptomonedele sunt active digitale care sunt inregistrate pe un blockchain, un registru digital distribuit care nu poate fi modificat. De obicei, acestea nu sunt sustinute de un activ subiacent, cum ar fi moneda fiat.