Serviciul de video chat al celor de la Google are parte de o audienta mai larga

Pe masura ce oamenii din intreaga lume raman inghesuiti in casele lor pentru a impedica raspandirea COVID-19 in intreaga lume, in randul ultimelor stiri it, o tehnologie a aparut ca o linie de salvare pentru lumea exterioara: videochatul, in conditiile in care lumea aplica politica de distantiere sociala (social distancing), care este extrem de recomandata in aceste timpuri. In ultima luna, blocarea coronavirusului a generat o crestere a utilizarii instrumentului de teleconferinta a celor de la Google, numit Google Meet.  Este un serviciu de care probabil ca nu ai fi auzi inainte ca aceasta epidemie sa ia proportii. Acum compania sustine ca serviciul are peste 2 milioane de utilizatori noi pe zi in toata lumea, intrucat oamenii cauta modalitati de a pastra legatura cu familia, prietenii si colegii în timp ce stau izolati in casa.

Directorul executiv al Google Cloud, Thomas Kurian, a declarat saptamana trecuta ca serviciul a crescut cu 2 miliarde de minute de apeluri video in luna martie si a inregistrat o crestere constanta de 60% in fiecare zi. El a spus ca utilizarea zilnica a acestui serviciu este de 25 de ori mai mare decat a fost in luna ianuarie. Uptick subliniaza cat de cruciale au devenit apelurile video pentru o lume blocata in izolare la domiciliu. Spre exemplu, in urma raspandirii virusului in situatia in care Statele Unite sunt cea mai afectata tara de pe glob, opt state din SUA deja au emis ordine de sedere la domiciliu. Scolile, bibliotecile, barurile si alte afaceri considerate inutile intr-o perioada de criza au fost inchise. Nici in Romania situatia nu este una cine stie ce roz, mai ales avand in vedere faptul ca s-au inregistrat pana in momentul de fata 6.300 de cazuri, dintre care 302 de decese si 852 de persoane vindecate.

Utilizarea serviciului Google Meet a crescut in special, mai ales in zilele de sambata. Valoarea a fost surprinzatoare pentru un serviciu destinat in special locului de munca, mai ales ca oamenii, in mod normal, nu participa la intalniri de afaceri in weekend. “Acesta este un lucru foarte ciudat”, a spus Soltero intr-un interviu acordat in cursul saptamanii trecute. “Este folosit in orele fericite, timpul familiei, petrecerilor cu DJ, etc.” In orice caz, cresterea pe care a inregistrat-o acest serviciu este pe cat de surprinzatoare, pe atat de asteptata in conditiile in care oamenii cauta o multime de modalitati pentru a comunica in conditiile in care majoritatea isi petrec timpul in izolare in casa, iesind afara doar pentru a-si procura alimentele sau medicamentele necesare.

Nu este singurul serviciu care a inceput sa creasca de la Google, compania avand servicii pentru aproape toate necesitatile oamenilor in domeniul online in aceasta perioada. Desigur, nu s-au oprit nici controversele in privinta confidentialitatii. Unii critici au denuntat prezenta Google in salile de clasa. In februarie, procurorul general din New Mexico, Hector Balderas, a dat in judecata compania pentru ca ar fi incalcat COPPA, o lege federala pentru protejarea vietii private a copiilor, prin intermediul platformelor sale educationale. Procesul a acuzat Google ca a colectat informatii in legatura cu locatiile studentilor, parolele lor si site-urile web pe care acestia le-au vizitat.