Snapchat isi extinde eforturile spre a proteja adolescentii de tranzactiile cu droguri pe aplicatie

In zilele noastre, internetul este destul de des folosit pentru tranzactiile cu droguri. Daca la noi in Romania, e la nivelul de “sa-i scriu lu’ asta pe mess sa-mi dea un 0.7 cu 60 de lei pe care oricum o sa-l pun in trei paie de 0.2 cu mai mult tutun decat material”, in strainatate problema este una mult mai ingrijoratoare. In strainatate se vand droguri mult mai tari, de la cocaina pana la pastile precum xanax sau fetanol, pana la amfetamina sau heroina, sunt genul de droguri pe care la noi in tara nu le vei putea gasi usor. Decat, probabil, in cele mai rau famate cartiere din Bucuresti sau Iasi. In afara de pastile, alea nu sunt atat de usor de gasit si nu prea sunt medici de familie care te-ar diagnostica cu o forma de depresie mai severa doar pentru ca tu sa poti sa-ti cumperi xanax doar pentru ca ai auzit dintr-o melodie de-a lui Ian ca ar fi ‘cool’ sa bagi genul ala de pastile antidepresive. Oricum, muzica (in general cea hip hop) face drogurile sa para un lucru pe care oricine ar trebui sa-l incerce fiindca este mult prea tare. Si uite asa ajung sa se apuce o multime de tineri care vor avea probleme pe viitor din aceasta cauza. 

Pentru a aranja o afacere cu un dealer, nu ai nevoie nici macar de genul de aplicatii de mesagerie criptate, poti folosi pana si Snapchat. Un simplu, ne intalnim la ora de in locatia x este destul pentru a ii da inteles omului ca vrei sa cumperi ceva de la el fara sa se prinda filtrele retelelor de socializare care trimit conversatiile politiei, lucru care se intampla mai des decat te-ai fi asteptat, in majoritatea tarilor. Iar o multime dintre acesti clienti sunt minori. Motiv pentru care compania Snap a distribuit, in cursul zilei de marti, o serie de masuri pe care compania le-a luat pentru a opri traficul de narcotice pe Snapchat, punand un accent deosebit pe adolescenti ca fiind categoria de varsta ce trebuie protejata mai mult.

Printre modificarile aduse, Snapchat isi actualizeaza caracteristica de sugestie Adaugare rapida pentru a reduce interactiunile dintre copii si straini. „Pentru a fi descoperiti in Quick Add de catre altcineva, utilizatorii sub 18 ani vor trebui sa aiba un anumit numar de prieteni in comun cu acea persoana”, a spus compania intr-o postare pe blog. Anterior, aplicatia recomanda posibili prieteni pe baza unor conexiuni reciproce, indiferent daca cunosti sau nu persoana respectiva si in viata reala. In plus, compania lucreaza la noi instrumente care vor fi lansate in cadrul urmatoarelor luni, ce vor permite parintilor sa monitorizeze unele dintre obiceiurile de comunicare ale adolescentilor. Practic, in cea mai rebela faza a vietii, un adolescent este pus sub control parental de catre Snapchat intr-o maniera similara cu cea in care un copil de 10 ani este pus sub control parental in cadrul aplicatiei YouTube Kids; totul pentru ca acesta sa nu poata cumpara droguri. 

In octombrie anul trecut, aplicatia a avut parte de anumite controverse in urma unui raport NBC News care a examinat decesele adolescenților si tinerilor adulti care erau suspectati ca ar fi cumparat fetanol prin intermediul Snapchat. Fentanolul este un opioid sintetic care este de 50 pana la 100 de ori mai puternic decat morfina si poate fi mortal chiar si in cantitati mici (rest in peace Lil Peep). Opioidele sintetice sunt, in prezent principalul motor al deceselor prin supradoza de droguri in Statele Unite, potrivit Centrului pentru Controlul si Prevenirea Bolilor.