Stranger Things salveaza Netflix de cele mai grave cosmaruri ale serviciului in privinta abonatilor

Daca pana acum nu parea ca Netflix ar avea motive de ingrijorare in ceea ce priveste dominatia asupra pietei de servicii video streaming, ei bine situatia s-a schimbat radical in ultimul timp. Cel putin odata cu prima scadere de abonati inregistrata semestrul trecut, alaturi de faptul ca o multime de companii tech incearca sa intre pe piata de streaming cu propriile lor servicii. Ceea ce aduce o concurenta din ce in ce mai mare pentru Netflix intr-un domeniu pe care, de altfel, compania americana l-a creat si pe care continua sa-l domine autoritar in ciuda tuturor acestor ingrijorari. Si pe care va continua sa-l domine o perioada mai lunga de timp, pentru ca in ciuda preturilor mai mici sau a ofertelor mai bune cu care ar punea veni servicii precum Apple TV Plus sau Disney Plus, Netflix e renumita mai ales pentru calitatea scenariului serialelor si filmelor ce apar pe platforma de streaming. Concurenta cu Netflix din acest punct de vedere este dificila, avand in vedere faptul ca, pana acum, compania a lansat destule seriale care au devenit populare printre abonati (desi majoritatea s-au incheiat dupa sezonul 2). 

Dintre aceste seriale putem sa vorbim despre probail cel mai de succes serial al Netflix in momentul de fata, Stranger Things. De unul singur, serialul poate ajuta platforma de tv streaming sa-si usureze din ingrijorarile care au cuprins atmosfera in cadrul companiei americane in ultima perioada de timp. Serialul retro-sci-fi a ajutat compania sa aiba o crestere la capitolul abonatii de pana la 158.33 milioane. Nu sunt exact cifrele pe care le tintea, insa sunt cifre destul de solide pentru a usura ingrijorarile in privinta cresterii altor platforme in dauna gigantului video streaming.

Aproximativ 64 de milioane de utilizatori au urmarit Stranger Things in primele patru saptamani de la lansarea noului sezon, au declarat cei de la Netflix in raportul privind  trimestrul al treilea. In general, cresterea SUA a Netflix a fost cea mai mica. Pe plan intern, Netflix nu a reusit sa stranga decat 520.000 de abonati pentru platforma de streaming pentru un total de 60,62 milioane. In comparatie, baza sa internationala de abonați a crescut cu pana la 6,26 milioane de membri, la 97,71 milioane, putin mai bine in comparatie cu cei 6,2 milioane de abonați pe care compania ii prezisese. Cu toate acestea, cresterea slaba in Statele Unite a afectat in mare parte rezultatele companiei.

Acțiunile au crescut cu pana la 7,9% la 309 de dolari, insa stocul celor de la Netflix a scazut cu pana la 18% in ultimele sase luni, pe masura ce ingrijorarile legate de cresterea abonatilor s-au reflectat asupra actiunilor companiei.

Rezultatele vin intr-un moment crucial pentru Netflix. Acum trei luni, Netflix a raportat prima scadere a abonatilor in SUA in ultimii opt ani de zile. La acea vreme, Netflix a indicat efectele persistente ale cresterii preturilor ca fiind principalul motiv pentru aceste rezultate. Insa o multime de investitorii și analisti, care urmaresc abonatii Netflix, au remarcat faptul ca raportul slab a fost un semn precoce al oboselii chiar inainte ca Netflix sa se confrunte cu unele dintre cele mai dure concurente din istoria serviciului.