Sundar Pinchai, CEO Google: “Trebuie sa fim atenti la inteligenta artificiala”

Directorul executiv al companiilor Google si Alphabet, Sundar Pichai, este convins ca inteligenta artificiala trebuie reglementata cu scopul de a preveni potentialele consecinte negative ale instrumentelor, incluzand tehnologia deepfake si recunoasterea faciala, a spus el intr-o declaratie pentru publicatia Financial Times, in cursul zilei de luni. “Nu exista nicio intrebare in mintea mea daca inteligenta artificiala trebuie reglementata”, a scris Pichai. “Este prea importanta pentru a nu fi. Singura intrebare este legata de modul in care ar trebui s-o abordam.” Insa seful celor de la Google pare sa aiba deja cateva raspunsuri la aceasta intrebare pregatite pentru a le pune in aplicare oricand ar fi nevoie. Sugestiile sale includ alinierea internationala intre Marea Britanie si UE, acordul privind „valorile de baza”, folosind instrumente open-source (precum cele deja dezvoltate de Google) pentru a testa respectarea principiilor scrise si folosirea reglementarilor existente, inclusiv GDPR-ul Europei pentru creerea unor cadre de reglementare mai largi.

Asta cu scopul de a se evita situatiile la care s-a ajuns pana in momentul de fata. Desi de la vorbe si proiecte pana la fapte este cale lunga, iar lumea tehnologiei nu pare pregatita inca sa infrunte acest gen de situatii. Teoria este mai usoara fata de practica, in orice caz. Momentul interviului coincide cu un accent puternic din partea celor de la Google in a dezvalui unele dintre cele mai importante rezultate ale lucrarii companiei in domeniul inteligentei artificiale si de a aduce instrumentele pe care le-a dezvoltat de-a lungul timpului pe teritoriul intregii lumi. Sunt doar cateva saptamani de cand a trecut deceniul vechi, iar cei de la Google deja au anuntat o serie de descoperiri, inclusiv un instrument pentru a detecta cancerul de san, o boala care este adesea ratata de catre ochii umani.

Pe masura ce compania avanseaza in ceea ce priveste propriile sale cercetari si dezvoltari in inteligenta artificiala, nu este surprinzator sa vedem faptul ca Pichai aduce dezbaterea despre etica si reglementare in centrul atentiei tocmai in acest moment. Pentru cei de la Google, aceasta conversatie nu este una care poate fi salvata pentru maine, din moment ce instrumentele de inteligenta artificiala ale companiei sunt construite si implementate chiar in timp ce scriu acest articol.

Insa, desi Pichai este categoric in ceea ce priveste faptul ca propria sa companie trebuie sa aiba o „abordare de principiu pentru aplicarea inteligentei artificiale”, el doreste, de asemenea, sa-i ajute pe ceilalti concurenti de pe piata, oferindu-le „expertiza, experienta si instrumentele Google”. Riscurile pe care le vede din interior probabil se extind departe si in larg. “Trebuie sa fim foarte fermi cu privire la lucrurile care ar putea merge prost”, a spus el in privinta acestei situatii. Cu alte cuvinte, directorul executiv al Alphabet solicita reglementarea inteligentei artificiale, deoarece compania este printre cele mai active in ceea ce priveste dezvoltarea acestor noi tehnologii. Si pe cine altcineva ar putea pica vina in cazul in care ceva merge prost?