Vocile care cer spargerea Amazon, Google, Facebook si Apple se aud mult mai tare

Luna trecuta, co-fondatorul Facebook, Chris Hughes, a lansat noi acuzatii la adresa vechiului sau prieten si coleg de facultate, directorul executiv al retelei, Mark Zuckerberg, cu o optiune de aproape 6.000 de cuvinte din New York Times, in care a sunat la alarma asupra monopolului presupus al retelei sociale. “Puterea lui Mark este fara precedent si ne-americana”, a scris Hughes, care a parasit Facebook in 2007 si si-a vandut toate actiunile in cadrul companiei americane in 2012. “Este timpul sa spargem Facebook”. Hughes este departe de a fi singurul care are aceasta opinie in privinta mariilor companii din domeniul tech. 

Cu doar cinci ani in urma, milioane de utilizatori au privit tehnologia ca pe un beneficiu, iar autoritatile de reglementare americane au avut o abordare indiferenta in privinta industriei cu crestere rapida. Acum, ambele grupuri sunt mult mai suspicioase fata de aceste corporatii uriase si sunt mult mai interesate de ceea ce fac in privinta datelor tale. Aceasta schimbare brusca a fost generata mai ales de practicile de relaxare a confidentialitatii Facebook, care au dus la interventia Rusiei la alegerile prezidentiale din 2016 ale Statelor Unite, precum si la vanzarea datelor a milioane de utilizatori Facebook de catre compania de date Cambridge Analytica si o exploatare constanta a anunturi politice directionate.

Acum, Comisia Federala pentru Comert examineaza concurenta din industria tehnologica, inclusiv fuziunile anterioare si practicile antitrust. Avocatii de stat se pregatesc sa investigheze si tehnica de mare amploare. Senatorul Elizabeth Warren, candidata la presedintie din partea Partidului Democrat, solicita o desfiintare a Apple, Amazon, Google si Facebook, argumentand faptul ca aceste companii au devenit atat de puternice incat sunt daunatoare pentru concurenta si inovatie. Ea a pus chiar si un panou “Break Up Big Tech” in San Francisco, chiar in inima industriei tehnologice.

Săptămâna trecută The Wall Street Journal a raportat că FTC și Departamentul de Justiție au ajuns la un nou acord, FTC câștigând autoritatea de a revizui Amazon și Facebook, în timp ce Departamentul de Justiție este capabil să analizeze Apple și Google. Această afacere este văzută ca un prim pas în aceste agenții care se ocupă de practicile potențiale anticoncurențiale ale tuturor celor patru companii. Presedintele Donald Trump a sugerat luni ca SUA ar putea beneficia de luarea in considerare a unor amenzi de miliarde de dolari pentru practici antitrust pe care le-au impus autoritatile de reglementare europene celor de la Google si altor companii de tehnologie. Acesti lideri corporativi, care se numara printre cele mai valoroase companii din lume, se confrunta acum cu o amenintare mult mai mare ca vor fi “sparte”. Facebook ar putea fi fortat sa cedeze controlul asupra Instagram si WhatsApp, Amazon asupra Zappos si Whole Foods, Google ar putea pierde YouTube, iar Apple ar putea sa se desparta de App Store.

Acest lucru ar putea duce la o inflorire a unor noi servicii si caracteristici pentru utilizatori, oferindu-le mai multe optiuni pentru comertul electronic, social media si cautare. Aceasta schimbare ar putea, de asemenea, sa semene confuzie, deoarece site-urile care fusesera parte din aceeasi companie ar urma sa nu mai functioneze impreuna.