A aparut 5G in Marea Britanie

Compania britanica EE a preluat, joi, prima retea de 5G de acest fel din Marea Britanie, invingandu-si rivalii in aceasta cursa. Astfel, EE se alatura companiilor Verizon si Swisscom, care si ele sunt “castigatoare” ale unei curse de a fi primele companii din tarile lor care sa ofere clientilor urmatoarea tehnologie de retea de date mobile. Astfel, 5G este succesorul 4G si vitezele sale mai mari vor permite noi experiente, mult mai bune, de la autoturisme autonome la case inteligente, potrivit unor zvonuri cu tenta futurista. Mi-ar place sa vad aceste lucruri intamplandu-se totusi, desi sunt 100% convins ca nu va fi cazul. Nici acum, nici peste 10 ani. Revenind la subiect, pentru o mana de utilizatori premergatori, interfata EEG de 5G va aduce englezilor prima experienta a noii retele de date mobil.

Dar nu conteaza atat de mult pentru ca va fi o experienta la care nu toata lumea va avea acces intr-o prima faza. Deci da, doar un deget din toata mana. Astfel, initial, 5G va fi disponibil numai in cele mai aglomerate si cele mai centrale parti ale numarului mic de orase mari in care urmeaza a fi lansata noua retea de date mobile In rest, englezii vor fi conectati la aceeasi retea de moda veche 4G. Plus ca nici nu sunt sigur ca a fost prea mult entuziasm pentru a cumpara un telefon cu conexiune 5G pana acum, deci pentru englezi nu conteaza atat de mult in ce masura se pot conecta la o retea de date care ar mai putea foarte bine sa astepte cativa ani pana sa apara. Prin urmare, pusi in fata intrebarii daca merita sa fie de acord cu actualizarea unui contract de telefonie de 5G pentru moment, englezii vor fi reticenti in a raspunde ca da.

Aici intervine exact acea perioada incomoda, atunci cand 5G se transforma dintr-un hype urias in realitate. Iar realitatea e unul dintre cele mai crude concepte in viata (ok, am sa ma opresc aici). Este un eveniment plin de mandrie si o experienta in plus in CV-ul sau istoricul de realizari al unei companii ca aceasta sa fie prima din tara ei care porneste pe o noua retea de date mobile. Ca in cazul de fata, EE pentru Marea Britanie, Verizon pentru Statele Unite si, ca o retea sa porneasca mai intai pe 5G si vei auzi un purtator care va anunta aceasta realizare in nenumarate reclame. Dar nu se reflecta neaparat in momentul in care vei obtine 5G sau puterea maxima a ofertei 5G a retelei. Industria sarbatoreste venirea noii retele ca pe invierea lui Isus, desi, in afara de scolarei si scolarite, nimanui nu prea ii pasa ca se lanseaza 5G. Cel putin la englezi. 

Oricum, in Romania nu o sa ajunga pana, cel mai probabil, anul viitor. Si chiar daca ajunge, nu multi o sa-si permita. Asta daca nu vedem din nou cum fac foamea unii pentru a-si cumpara telefoane si a-si lua abonamente pentru 5G. Vodafone si Orange de abia asteapta.