Activistii ii provoaca pe candidatii la Casa Alba sa semneze actul de neutralitate al internetului

Sustinatorii neutralitatii internetului spun ca nu sunt suficiente asigurarile si promisiunile pe care le fac candidatii democrati la presedintia Statelor Unite la alegerile din 2020 in privinta restabilirii regulilor de internet deschise din era Obama. Acestia doresc ca respectivii sa semneze un angajament, care include contributii de campanie continua din partea atat a industriei broadband, cat si a grupurilor de lobby. Aproximativ 20 de grupuri si-au unit fortele pentru lansarea unui site luni, in care le solicita candidatilor prezidentiali din Partidul Democrat sa investeasca in ceea ce spun ca sustin.

“Abrogarea neutralitatii internetului a FCC a ignorat vocile a milioane de la nivelul intregului spectru politic, ceea ce a sfarsit a fi unul dintre cele mai mari si mai nedemocratice cadouri pentru industria telecomunicatiilor pe care le-am vazut vreodata”, a spus Mark Stanley, un purtator de cuvant al grupului Demand Progress, spunea intr-o declaratie. Senatorii Bernie Sanders si Elizabeth Warren sunt candidatii prezidentiali democrati care se dau mari sustinatori ai neutralitatii netului. Dar grupurile care se implica in lupta pentru a restabil regulile din epoca Obama vor ca candidatii sa mearga mai departe in demersurile lor. Alte grupuri care impuneau candidatii sa se inscrie in acest demers au fost People for the American Way, Color of Change, Kos Daily, Common Cause, Fight for the Future si Democracy for America.

FCC, condusa de catre republicani, a abrogat, in mod controversat, neutralitatea internetului in 2017, la doi ani dupa ce democrații, care au condus apoi FCC, au votat sa le instaleze. Regulile, care interziceau furnizorilor de servicii de internet sa blocheze sau sa incetineasca traficul de internet, de asemenea, au reclasificat banda larga ca o utilitate publica, oferind celor de la FCC mai multa autoritate in a reglementa companiile de telefonie si cablu care furnizează servicii in banda larga.

Pana si industria broadband s-a opus vehement regulilor, sustinand ca ar afecta investitiile in retele. Abrogarea a fost contestata in instanța federala si se asteapta o decizie oficiala in privinta acestui proces din moment in moment. Neutralitatea internetului a devenit o problema partizana intre republicani si democratii din Congres, care au promis sa restabilească regulile din 2015. Republicanii, pe de alta parte, sustin conceptul de neutralitate a internetului, dar nu si reclasificarea broadband. .

La inceputul acestui an, Camera Reprezentanților a aprobat un proiect de lege care va restabili reglementările din epoca Obama, inclusiv restabilirea clasificării utilitatilor broadband. Liderul republicanilor din Senat, Mitch McConnell a refuzat sa permită un vot asupra legislatiei si a numit proiectul de lege „mort la sosire”. Aproape toti democratii din 2020 au declarat ca sustin neutralitatea internetului si mai mulți candidați, inclusiv Bernie Sanders, Elizabeth Warren, Amy Klobuchar, Kirsten Gillibrand si Kamala Harris. Primarul Pete Buttigieg din South Bend, Indiana, si-a exprimat si el suportul pentru reglementarile vechi. Toti acesti candidați au promis sa numească comisari FCC care sa restabileasca vechile reguli. Dar grupurile de neutralitate pro-net spun ca isi doresc ca acesti candidati sa mearga mai departe de promisiuni. Le-ar placea, de asemenea, sa promita ca nu vor lua contributii de la companii de telefonie sau cablu.