Adio iOS. Apple lanseaza un nou sistem pentru iPad

Da, nu este nici un fel de gluma. Viitoarele iPad-uri nu vor mai rula pe iOS, pentru ca vor avea propriul lor sistem de operare. iPadOS. Apple a introdus noul iPad OS la Conferinta mondiala a dezvoltatorilor (WWDC 2019) in cursul zilei de luni, sustinand ca acest sistem de operare va putea aduce tabletelor sale o multime de functii si caracteristici noi fata de cele pe care le avea deja pe iOS. Astfel, compania americana sustine faptul ca iPadOS intareste capacitatile de productivitate ale iPad-ului si il impulsioneaza sa fie mai aproape de a-si indeplini potentialul de a fi un bun inlocuitor pentru laptop-uri, unul cu drepturi depline. Apple va lansa noul sistem de operare in aceasta toamna ca o actualizare gratuita a software-ului pentru iPad Air 2 si iPad Mini (lansat la începutul acestui an), si pentru toate iPad-urile mai recente, precum iPad Pro 2017, iPad Pro 2018 si iPad Mini 4. Este o mutare extrem de interesanta din partea Apple, insa pot sa inteleg faptul ca iOS limita putin capacitatile unei tablete. Acum, cu iPadOS, aceasta poate evolua intr-un mod mai bun decat pana acum.

Imbunatatiri semnificative in interfata unui iPad

In acest scop, iPadOS include un nou layout pentru ecranul Home, functii imbunatatite pentru multitasking si noi trasaturi de interfata a utilizatorului pentru taierea, copierea, lipirea si anularea anumitor actiuni. In plus fata de aceasta noua serie de caracteristici noi care vin odata cu iOS, inclusiv un mod intunecat la nivel de sistem si un nou model de tastatura, iPadOS ofera tabletelor companiei cateva avantaje: functionalitatea extinsa a Apple Pencil, o gestionare imbunatatita a fisierelor si o noua versiune a Safari, care va simula experienta navigarii tale pe Internet la fel ca cea de pe desktop.

Inainte de inceperea prezentarii, compania a parut sa se scoata singura, dezvaluind existenta iPadOS in cadrul portalului sau de dezvoltatori.

WWDC este locul unde Apple prezinta si ofera detalii in fata publicului despre cel mai nou software si cele mai noi servicii care vor sosi pe dispozitivele ce vor fi lansate in cursul anului. Compania poate fi cea mai cunoscuta pentru hardware-ul sau, insa integrarea fara probleme a hardware-ului sau cu software-ul sau este exact acel lucru ce pune Apple in fata rivalilor sai in domeniul tech. Capacitatea Apple de a controla fiecare aspect al produselor sale – o practica care a inceput inca de cand Steve Jobs si Steve Wozniak au fondat Apple in 1976 – a fost cheia in a transforma compania in cea mai puternica corporatie din domeniul tehnologiei. Sau, ma rog, una dintre cele mai puternice.

Evenimentul vine odata ce software-ul si serviciile primesc o importanta mai mare pentru Apple. Compania vinde milioane de iPhone-uri in fiecare trimestru, insa vanzarile nu se ridica la nici macar la nvelul celor de anul trecut. Utilizatorii, mai nou, isi mentin dispozitivele lor pentru mai mult timp, ceea ce a motivat compania sa treaca si la alte servicii, sa se reprofileze. Astfel, Apple a dezvoltat servicii de realitate augmentata, plati mobile, muzica, streaming si alte domenii care se concentreaza pe itno in ultimii cativa ani.