Adio, parole mobile. Google introduce autentificare biometrica

Google este una dintre companiile tech care nu suporta parolele mobile, mai ales atunci cand vine vorba despre sistemul sau de operare. Ca oricare alta companie ce ofera utilizatorilor sai servicii digitale, cei de la Google urasc parolele tocmai pentru ca unii dintre acesti utilizatori sunt, practic, incapabili sa foloseasca unele bune. Adica, majoritatea au parole simple, care pot fi ghicite de hackeri fara ca acestia sa trebuiasca sa se chinuie prea mult cu keyloggere si alte jucarii de genul. Asta desi le trebuie si astfel de instrumente. In fine. Tomcai din acest motiv, Chrome se ocupa cu a-ti sugera parole mai bune, cel putin de ceva timp incoace. Totodata, ti s-a oferit posibilitatea sa-ti sincronizezi parolele intre desktop și telefon sau tableta. Acum, Google duce lucrurile un pic mai departe. Potrivit companiei, noile tehnologii de autentificare depasesc cu mult parolele clasice din punct de vedere al performantei sau al usurintei in utilizare. 

Acum, schimbarea ce va avea o amprenta radicala asupra anumite servicii Google vor renunta la autentificarea cu parole, urmand sa treaca la sisteme de autentificare biometrica sau la codul de pe telefon. In cazul in care esti curios sa vezi cum functioneaza noua optiune in acest sens, atunci poti vizita site-ul passwords.google.com si sa incerci sa te loghezi in contul tau prin intermediul autentificarii cu amprenta in Chrome, dupa ce ii acorzi permisiunea de a accesa aceasta optiune. Astfel, vei avea acces la toate conturile pe care browserul le stie, cea mai buna parte fiind aceea ca tu nu ar trebui sa-ti mai faci griji in privinta parolelor. Procesul functioneaza chiar si atunci cand iti blochezi telefonul prin intermediul unui cod, insa, realistic vorbind, amprenta pare o optiune mult mai futurista in acest sens. Oricum, avantajul ar fi ca datele in legatura cu autentificarea biometrica sunt stocate local si protocolul FIDO2 folosit de Google e mai eficient in comparatie cu parolele clasice. Si da, teoretic exista si posibilitatea ca cei de la Google sa pastreze in baza lor de date poze cu amprentele tale (sunt mai mult sau mai putin serios), dar macar nu sunt informatii atat de cruciale incat sa ai confidentialitatea compromisa din cauza asta.

Evident, singurele dispozitive care sunt compatibile cu aceasta noua functie au toate scanner de amprenta si ruleaza macar versiunea Android 7 (pentru o functionalitate mai buna, este de recomandat o versiune mai noua, de preferabil Android 9). Deci, practic, aproape toate telefoanele cu Android care sunt disponibile pe piata in momentul de fata..

Aceasta miscare a Google este una dintre primele eforturi in acest sens depuse de catre companie. Prin faptul ca iti permite sa folosesti atat in serviciile web, cat si in aplicatiile de pe telefon amprenta. Iar in urmatoarea perioada, vor fi suportate mai multe servicii. Astfel, in cativa ani, probabil ca vor fi uitate si celebrele topuri cu parole proaste. Iar toate conturile vor fi administrate prin telefon, cu metoda de logare autentificarea biometrica. Ar fi un progres semnificativ pentru securitatea conturilor.