Amazon depune eforturi pentru a-si spala imaginea

Amazon este o companie controversata, mai ales atunci cand vine vorba despre drepturile angajatilor. Compania condusa de Jeff Bezos a fost acuzata in mai multe randuri de faptul ca si-ar supune angajatii la tratamente inumane, in special pe lucratorii din depozitele companiei. Lucru care a fost mereu negat de catre conducerea companiei, insa nimeni nu a crezut pentru o secunda ca zvonurile legate de acest tratament ar fi false. Mai ales pentru faptul ca au fost atatea proteste, atat interne, cat si externe, care vizau umanizarea conditiilor de munca din depozitele celei mai mari companii de retail la ora actuala. Ba chiar, inaintea pandemiei, in 2019, protestele impotriva companiei au fost un lucru de actualitate, muncitorii, dar si activistii climatici citand conditiile de munca proaste, lipsa de oportunitati de a avansa in grad pentru angajatii depozitului din Africa de Est, dar si ingrijorarile privind politica climatica a companiei, ca motive pentru care oamenii au iesit in strada. Au fost proteste la sediile din Seattle, New York, San Francisco, insa si in multe alte locatii din Europa. 

Ei bine, compania incearca in momentul de fata sa spele aceasta imagine patata. In 2022, este foarte probabil sa auzi despre Amazon ca este un loc de munca extraordinar si o companie serioasa, ce garanteaza preturi mici pentru clienți si livreaza comenzile cu o viteza fulgerătoare. O privire in urma explica de ce gigantul electronic este atat de nerabdator cand vine vorba de a transmite aceste mesaje. Amazon a inceput si a incheiat anul luptand cu o miscare de sindicalizare in depozitul sau din Bessemer, Alabama. Muncitorii au respins sindicalizarea la alegerile din aceasta primavara. Dar un oficial federal a ordonat recent ca rezultatul sa fie nul, intrucat conducerea corporatiei ar fi intervenit in procesul de vot. Se asteapta ca Amazon sa faca recurs.

Eforturile pe care Amazon le depune pentru a-si spala imaginea, insa, raman aparent doar la nivel de publicitate. Votul sindical nu a fost în niciun caz singurul eveniment dramatic din 2021 pentru gigantul american. In februarie, fondatorul companiei Jeff Bezos a anuntat ca isi va inainta demisia din functia de CEO. In iulie, Andy Jassy l-a inlocuit pe Bezos, odata cu aniversarea de 27 de ani a companiei. In octombrie, Amazon a inregistrat, pentru prima oara in ultimii ani, o scadere in profituri, neputand sa mentina o serie de rapoarte meteorice de castiguri, deoarece costurile pentru forta de munca si operațiunile de depozit au crescut. Dupa ce Senatul SUA a confirmat-o pe Lina Khan, un reformator antitrust, sa prezideze Comisia Federala pentru Comert (FTO), Amazon a incercat sa previna o investigatie asupra companiei, ce se confrunta cu acuzatii de monopol. Acaesta este a treia cea mai grava problema cu care se confrunta corporatia americana in momentul de fata, si nu ar fi de mirare daca ar intra in criza in cel mai scurt timp posibil. Desigur, acest lucru s-ar putea sa nu se intample, insa este o posibilitate ce ramane in mare parte intacta. 

Desigur, compania sustine ca este corecta si generoasa cu lucratorii sai si ca preturile sale mici sunt bune pentru clienti. Este de remarcat faptul ca respectivii clienti par sa fie satisfacuti de serviciile companiei, in ciuda controverselor acesteia. Amazon a ofeirt un raspuns detaliat pentru aceasta poveste, sustinand ca este o forta a binelui atat pentru angajati, cat si pentru clienti, si ca argumentelele incalcarii legea antitrust sunt invalide.

„In fiecare zi, dam putere oamenilor sa gasească modalitati de a-si imbunatati locurile de muncă, iar atunci cand fac asta, vrem sa implementam acele schimbări – rapid”, a declarat purtatorul de cuvant al Amazon, Barbara Agrait, intr-un e-mail.