Apar si primele amenintari la adresa muncitorilor straini in Marea Britanie, dupa Brexit

Evident, sunt o multime de romani vizati de aceasta schimbare. Pentru ca da, e mare comunitatea de emigranti de ai nostri care se duc in Marea Britanie pentru a-si cauta un loc de munca. Doar ca lucrurile sunt mult mai complicate in aceasta situatie. In sensul in care s-a cultivat foarte mult ideea ca “vin est-europenii sa ne ia locurile de munca sau sa execute aceleasi sarcini pe bani mai putini.” Asta a fost unul dintre principalele motive pentru care Brexitul a fost o miscare atat de populara si iata ca, intr-un final, Marea Britanie a iesit din Uniune dupa ani de zile de dezbateri si negocieri pe aceasta tema. Doar ca mi se pare amuzant faptul ca se leaga de acest aspect, cand britanicii (in special englezii) nu se inghesuie sa se angajeze la acele locuri de munca care sunt ocupate de muncitori veniti din Romania sau Polonia. E si normal ca angajatorii de acolo sa caute emigranti pe care sa-i plateasca mai putin pentru aceleasi sarcini. Pentru ca, oricum, avand in vedere faptul ca banii nostrii nu se compara cu lirele sterline si faptul ca in Marea Britanie sunt conditii de trai mult mai bune, un muncitor roman va fi perfect satisfacut cu salariul net. 

Bine, majoritatea sunt satisfacuti. Volumul de munca este si el unul mai mare fata de cel cu care erau obisnuiti de la noi din tara, insa sunt multi cei care lasa in spate vechile obiceiuri odata ce ajung in strainatate. Ma refer exclusiv la acei romani care nu stau in cartiere romanesti pe la periferia Londrei sau marilor orase din Anglia, ci la cei care reusesc sa-si gaseasca un loc de munca stabil si sunt suficient de bine platiti pentru a avea un trai decent.

Doar ca situatia este pe cale sa se schimbe. Si nu in bine. Cu alte cuvinte, chiar oficialii din Marea Britanie au confirmat ca se va ”închide robinetul” pentru forta de munca din afara Regatului Unit, fiind vizata in special cea slab calificata sau necalificata. Adica doua categorii in care se regasesc marea majoritate a romanilor plecati in Regatul Unit. Mai mult, va deveni obligatoriu ca toti muncitorii straini care isi doresc sa lucreze in teritoriu sa aiba o oferta clara de munca (desi munca la negru va ramane o practica, evident), sa indeplineasca conditiile salariale si sa fie si vorbitori de engleza, potrivit celor de la Reuters.

Ca idee, pana in momentul de fata, se puteau angaja si cei care stiau engleza la nivel de incepator (adica nivelul la care pot sa salute, sa spuna cateva cuvinte si atat). Acum, se cere o engleza la nivel mediu spre avansat. Este o metoda de a forta angajatorii sa nu mai angajeze de forta de munca nevorbitoare de engleza, cu un salariu mai mic. De asemenea, se urmareste si descurajarea intrarii pe teritoriul Regatului a imigrantilor care au pregatiri slabe, atat din punct de vedere al calificarii, cat si al cunostiintelor de limba engleza.