Aplicatia de cercetare interzisa pe Facebook a colectat date despre aproape 200 de mii de utilizatori

Se pare ca acum stim exact si numarul de utilizatori afectati de catre o aplicatie de cercetare de piata interzisa pe Facebook in ultimul timp, care a plătit utilizatorilor pana la 20 de dolari pe luna pentru a oferi site-ului social media date despre accesul la modul in care acesti utilizatori si-au folosit telefoanele. Aplicatia, care a castigat o anumita atentie din partea publicului la inceputul acestui an, dupa ce Apple a blocat Facebook de la a mai colecta utilizatorilor de iPhone, aceasta a adunat  date despre dispozitivele ale aproximativ 187.000 de utilizatori, au comunicat retelele sociale parlamentariilor americani. Intr-o scrisoare din data de 1 martie, catre Sens Blueshal, Ed Markey si Josh Hawley, Facebook a declarat ca aplicatia respectiva a colectat date despre 31 000 de utilizatori din SUA, dintre care 4300 erau adolescenti. Restul datelor au provenit de la utilizatori din India, potrivit scrisorii. TechCrunch a raportat scrisoarea joi mai devreme.

Marti, cei de la Facebook au lansat o noua aplicatie de cercetare, numita Studiu. Este disponibil numai pe Android, pentru utilizatorii cu varsta de peste 18 ani in Statele Unite si India. Facebook spune ca aplicatia va analiza ce aplicatii sunt pe telefonul tau, cat de mult timp petreci pe aceste aplicatii, tara in care locuiesti, dar si ce tip de dispozitiv folosesti si la ce fel de retea esti conectat. Utilizatorii care se inscriu sunt inca platiti pentru schimbul de informații si pot pleca oricand.

Joi, Blumenthal si-a exprimat ingrijorarea fata de noua aplicatie a Facebook de cercetare de piata. Sustinand faptul ca cei de la compania americana se grabesc sa reintroduca in peisaj o aplicatie care are prezumptia de a putea colecta date despre utilizatori si despre activitatea lor pe un smartphone. “Dupa ce apliacatia anterioara a fost corect eliminata si blocata de la operare, Facebook s-a mutat mai repede pentru a reintroduce un produs de cercetare de piata decat [a mutat] sa furnizeze protectia vieții private a consumatorului sau sa rezolve abuzul semnificativ pe platforma sa”, a spus senatorul intr-o declaratie prin e-mail. Normal, au fost prinsi in fata faptului implinit, trebuie sa se prefaca ca ar rezolva problema, dupa care sa-si faca o noua aplicatie care sa dea impresia ca este 100% functionala, pentru a continua colectarea de date. Sponsorii celor de la Facebook cer cat mai multe detalii pentru reclamele pe care sa le puna utilizatorilor la profile.

“Intr-o perioada in care compania se afla in curs de investigare pentru practicile sale de date și actiuni anticoncurentiale, aplicatia Facebook Study este, in cel mai bun caz, surdita si nepotrivita.”, continua senatorul american. Probabil, cu mica diferenta fiind faptul ca nu le pasa de rezultatul final atata timp cat pot colecta in liniste datele necesare pentru a-si satisface sponsorii. Adica, de la programul sau privind privatizarea platformei, compania americana a facut o intoarcere la 360 de grade atunci cand a declarat in fata instantei ca nu sunt vinovati de nici o incalcare a vreunei legi, pentru ca utilizatorii nu se asteapta la confidentialitate pe retelele sociale (sau internet in general). Ba da, se asteapta la un anumit anonimat, tentative de manipulatori 🙂