Apple este pandita de pericolele izbuncirii unui razboi comercial

Evenimentul special al Apple in cursul zilei de marti, ce va avea loc la Steve Jobs Theatre de la Cupertino, ar putea fi eclipsat de tensiunile din ce in ce mai mari privind un razboi comercial intre Statele Unite si China. Sunt multe framantari inaintea anuntului oficial al noii game de iPhone-uri care, cel mai probabil, va debuta in cadrul evenimentului respectiv. Intra intr-un complet factor de risc cultura de iPhone si puterea pe piata pe care Apple o avea in mod normal. Motiv pentru care au incercat sa se reprofileze. Adica, au lansat un card de credit si servicii de gaming si tv streaming, capitol la care rivalizeaza cu Google si respectiv cu Netflix. Ideea este faptul ca aceasta criza prin care trece piata de smartphone-uri, combinata cu criza particulara prin care trece Apple creeaza companiei din Copertino o incertitudine in privinta lansarii noului iPhone 11. Ca si cum toate acestea nu ar fi deajuns, compania americana ar putea avea de suferit si de pe urma acestui razboi comercial care sta sa izbucneasca intre America si China. Da, nu numai Huawei si companiile chinezesti sunt afectate de acest aspect. 

Cu stocul cu 35% in acest an, depasind castigul de 19% al S&P, anticipatia este ridicata in randul investitorilor. Va decide sa creasca preturile din cauza tarifelor viitoare pentru marfurile fabricate din China, care includ propriile produse ale celor de la Apple?

β€žIn timp ce multe companii americane sunt afectate de aceasta tensiune comerciala cea mai recenta ,β€ž capul de afis ” in batalia comerciala UFC intre SUA si China continua sa fie Apple in ochii strazii, cu temerile care se ridica. In sensul ca aceste ultime tarife ar putea creste semnificativ costul iPhone-urilor la nivel global ”, a scris luna trecuta directorul general al Wedbush, Dan Ives. Mda, preturile iPhone-urilor nu este suficient de ridicat de la an la an de catre compania in sine. Daca ar mai creste preturile modelelor Apple si in urma acestui razboi comercial, ar scadea numarul de cumparatori. Mai ales in Statele Unite, unde Apple domina piata de smartphone-uri. Ceea ce ar da ocazia unor producatori ca Xiaomi sa depaseasca compania din Copertino.

Evenimentul de marti va avea loc la mai putin de o luna dupa ce Apple a primit o scurta gura de aer in ceea ce priveste acest razboi comercial, atunci cand biroul reprezentantului comertului american a declarat ca tarifele care vor fi de 300 de miliarde de dolari pentru marfurile fabricate in China, inclusiv produse Apple, vor fi amanate de la 1 septembrie la 15 decembrie. Cu toate ca nu este clar ce se va intampla pana atunci, cand sezonul cheie al cumparaturilor de vacanta se va desfasura cu o viteza ireala.

De remarcat, de asemenea, faptul ca directorul executiv al companiei, Tim Cook, i-a atras atentia presedintelui american Donald Trump cu privire la impactul negativ pe care aceste tarife le-ar putea avea asupra companiei sale. Mai ales in aceasta competitie cu unii dintre rivalii sai, precum Samsung sau chiar Huawei.