Apple si afacerea cu divizia de modemuri a celor de la Intel. Succesul major al companiei

Apple a reusit una dintre cele mai profitabile afaceri ndin istoria sa in aceasta vara. Recent, oficialii companiei din Copertino au anuntat in mod oficial o tranzactie despre care oricum se stiea deja ca a fost realizata in aceasta vara. Insa este una dintre cele mai bune tranzactii ale companiei americane, avand in vedere faptul ca ii poate oferi o independenta mult mai mare fata de componente procurate de la companii partenere. Este vorba despre divizia de productie a modemurilor al lui Intel, pe care compania din Copertino a cumparat-o in aceasta vara contra sumei de 1 miliard de dolari americani. Evident, a fost o pierdere uriasa pentru cei de la Intel, care acuza faptul ca au investit o multime de bani si timp in aceasta afacere pentru a se vedea scosi de pe piata in urma unui astfel de acord. Mai acuza si pierderi de 1 miliard de dolari si pun acest lucru pe seama Qualcomm si nu pe incapacitatea lor de a produce un modem 5G suficient de bun la timp pentru ca Apple sa poata sa lanseze un iPhone cu suport 5G pana in 2020.

Pentru ca de aici porneste toata aceasta dezbatere. De la modul in care Apple si Intel colaborau pentru ca Intel sa dezvolte un modem 5G pentru iPhone-urile cu suport pentru cea mai noua retea de date mobile pe care compania americana planuieste sa le lanseze anul viitor. Cei de la Intel nu au putut face fata procesului, iar, in cele din urma, parteneriatul dintre cele doua companii s-a incheiat. La vremea respectiva, Qualcomm si Apple se aflau intr-un conflict juridic in urma unei colaborari intinse pe parcursul mai multor ani de zile, care a inceput in 2017. Atunci cand cei de la Apple acuzau Qualcomm ca ar fi cerut prea multi bani pentru a-i putea folosi modemurile. Cei de la Apple au decis, in cele din urma, sa se impace cu Qualcomm pentru a putea lansa un iPhone 5G anul viitor. Iar cei de la Qualcomm lucreaza in acest sens in momentul de fata. 

In orice caz, pentru Apple, care se chinuie de cativa ani de zile sa obtina independenta fata de modemurile celor de la Qualcomm, este un pas inainte. Probabil ca dupa expirarea perioadei de colaborare, pana se invata si cei de la Apple care este procesul de productie, compania din Copertino o sa revina cu o noua plangere impotriva celor de la Qualcomm. In orice caz, tranzactia a fost anuntata in luna iulie a acestui an, insa abia acum s-a finalizat. In ciuda estimarilor conform carora a fost implicata o suma de bani de aproximativ un miliard de dolari din partea Apple, cei de la Intel nu sunt multumiti, spunand ca au iesit pe pierdere. Si ca tranzactia s-ar fi realizat sub presiune. Ca sa tragem o concluzie, din toata aceasta ecuatie, cea mai castigata a iesit Apple, iar pierzatoarea a fost Intel. Sa vedem unde se va situa si Qualcomm dupa ce apare acel iPhone cu suport 5G.