Articolul 13 supus unui vot final in Parlamentul European

Marti, 26 martie 2019, Parlamentul European intentioneaza sa dea un vot final in ceea ce priveste o legislatie cheie care ar putea avea un impact semnificativ asupra viitorului internetului asa cum il cunosc europenii. Legislatia in cauza este directiva Uniunii Europene privind drepturile de autor, o lege propusa pentru a revizui regulile privind drepturile de autor in Europa. Insa, o parte a propunerii, in special – articolul 13, care va guverna modul in care continutul protejat prin drepturi de autor este incarcat pe internet – a adus controverse in lumea tehnologiei, o gramada de voci exprimandu-si public dezacordul fata de aceasta lege care ar urma sa limiteze drepturile utilizatorului pe internet.

Conform articolului 13, oricine distribuie continut protejat prin drepturi de autor trebuie sa obtina permisiune de la proprietarii drepturilor pentru a putea face public continutul respectiv sau cel putin sa depuna un efort pentru a obtine aceasta permisiune inainte de a distribui continutul respectiv. Insa aceasta lege nu se limiteaza doar la melodii complete, filme, emisiuni TV si imagini. Astfel, sunt vizate, de asemenea, si gif-urile, meme-urile si screenshot-urile.

Pentru a impune acest lucru, platformele de internet ar fi obligate sa utilizeze filtrele de incarcare pentru a evalua materialele inainte ca acestea sa fie postate. Pana si cele mai bogate servicii online, cum ar fi Facebook si YouTube, care au petrecut ani de zile pentru dezvoltarea acestei tehnologii, nu au reusit, inca, sa demonstreze ca moderarea continutului nu este mai mult decat o metoda falsa pentru prevenirea aparitiei unui continut care nu ar trebui sa ajunga online.

Articolului 13, explicat mai amanuntit

Ingrijorarile legate de aceasta legislatie se bazeaza pe faptul ca acest articol va face din internetul european o versiune mult mai inchisa si mai putin creativa a platformei asa cum o cunoastem astazi. De asemenea, acest articol poate impiedica concurenta intre platformele de internet, deoarece numai persoanele sau companiile cele mai mari si mai bogate si-ar putea permite sa respecte legislatia. Anul trecut, un grup de peste 70 de platforme pe internet, printre care Vint Cerf si Tim Berners-Lee, si-au exprimat preocuparile legate de legislatie intr-o scrisoare catre presedintele Parlamentului European.

Astfel spus, se cauta monopolizarea excesiva, pe fata, a unui anumit tip de continut astfel incat sa dispara de pe serverele din Europa o multime de filme, seriale, jocuri care au fost incarcate online de catre persoane care nu au drepturi de autor asupra continutului respectiv. Este un articol de legislatie cat se poate de aberant. Nu ca nu ar exista probleme legate de aceste drepturi de autor si in prezent pe anumite platforme, ca YouTube, insa o eventuala decizie pozitiva din partea Parlamentului European ar face inaccesibil o gramada de filme si seriale care de altfel inca mai sunt disponibile pe anumite platforme, fiind postate de catre utilizatori care, evident, nu detin drepturi de autor asupra continutului publicat. Se pare ca decadenta televiziunilor cauzata de ascensiunea internetului (respectiv publicarea unui continutului video al televiziunilor respective), dar si de preturile din ce in ce mai mari pentru abonamente TV, se incearca a fi remediata printr-un astfel de articol de legislatie, creat special pentru a atrage puiblicul inapoi inspre televiziune. Insa, in cursa pentru a-si recastiga publicul, se ajunge la un articol care restrictioneaza cu mult libertatea pe internetul european.