BeReal ar putea fi Wordle, varianta social media

Nu am intalnit niciodata un apel la autenticitate pe care să nu-l contest. Asa ca, atunci cand am auzit pentru prima data de o noua aplicatie de socializare numita BeReal, am stiut ca trebuie s-o incerc. Aplicatia, al carui nume nu e doar o oferta pentru realitate, ci si un imperativ, se autoproclama „anti-Instagram”. Este nevoie de conceptul de baza al „gramului — un flux de defilare fara sfarsit al fotografiilor din felul de viața ale prietenilor tai — si il reinnoieste in ceva mai gamificat și (putin) mai putin fals. In ultimul timp, a devenit extrem de popular in randul mulțimii Gen Z. Iata cum funcționeaza: in fiecare zi, la un moment aleatoriu si imprevizibil, aplicatia BeReal va trimite tie si tuturor celorlalti din aplicație o notificare push: este „Time to BeReal”. Apoi aveti doua minute pentru a face o fotografie simultan folosind atat camera frontala, cat si cea de spate si pentru a publica pozele acestea live. Daca nu postezi, nu te poți uita nici la postarile prietenilor tai. Dacă postezi cu intarziere (sau repeți fotografia de mai multe ori pentru a obtine unghiul corect), aplicatia le va da de stire si prietenilor tai de acest lucru. In momentul in care apare aceeasi notificare a doua zi, fotografiile anterioare ale tuturor dispar.

Gamificarea vine din retinerea postarii o data pe zi de la BeReal; autenticitatea vine din faptul ca nu poti alege unde sau cand sa postezi si nu poti folosi un filtru pentru a-ti netezi pielea sau a corecta culoarea paini tale cu avocado sau orice altceva. De fapt, suna mai mult a un fel de Wordle: o pauza de doua minute de la zi pentru a finaliza o mica sarcina distractiva pe telefon inainte de a reveni la grind sau la doomscroll sau, cel mai probabil, la una dintre celelalte aplicatii de socializare. Si, in mod esential, la fel ca Wordle, BeReal poate fi “utilizat” doar o data pe zi.

Cum este sa folosesti BeReal

Am inceput recrutarea distribuind aplicatia in cateva dintre chaturile mele de grup existente. Am banuit ca aceasta aplicatie ar fi mai mult o activitate de grup distractiva decat o retea sociala in adevaratul sens al cuvantului, din acelasi motiv pentru care uneori inca schimb rezultatele Wordle (sau Worldle, Heardle sau Antiwordle) peste text. Nefiind eu insumi membru al Generatiei Z, stiam ca va fi dificil sa conving destui prieteni sa mi se alature. Invitatiile mele au avut o rata de succes de aproximativ 50%. Un prieten nu a reusit sa treaca de paranoia obisnuita a instruirii AI in jurul aplicatiilor inovatoare de partajare a fotografiilor. Un alt prieten spunea ca: „Pare o capcana”. Prietenii care au muscat momeala au inceput sa posteze, adesea fotografii cu laptopurile lor sau cu pisici sau pudra de proteine. De cele mai multe ori, fotografiile mele cu camera frontala BeReal erau nemagulitoare cu chipul meu obosit si morocanos. Odata, am postat aceeasi vedere de pe balcon pe care a postat-o ​​pe Instagram un invitat la cina (si am filtrat-o). Al lui arata cu siguranta mai bine.

Din punct de vedere tehnic, nu poți castiga BeReal la fel ca si la Wordle, dar in curand am ajuns sa inteleg satisfactia deosebita de a obtine trifecta: surprinderea unui tablou interesant, realizarea unui selfie si postarea acestora la timp. Exista si un element de noroc, daca se intampla sa fii undeva mai fancy atunci cand este timpul si nu pe canapea sau, asa cum se temea unul dintre prietenii mei, pe toaleta.