Bill Gates spune ca infrangerea Microsoft in fata Android a fost cea mai mare greseala a sa

Bill Gates este, practic, omul care a pornit o adevarata revolutie la scara larga in lumea calculatoarelor personale si in industria tech in general. Atunci cand Microsoft a dezvoltat primul Windows, in 1985, PC-urile erau instrumente care, din punct de vedere al interfetei, nu puteau sa ruleze mai mult decat modul bios. Insa, daca trecem peste respectul fata de un veteran, putem vedea faptul ca Microsoft nu a reusit sa se mentina chiar la cel mai inalt nivel, sa fie flexibila precum rivalii de la Apple, care au trecut de la calculatoare la telefoane mobile, tablete si alte dispozitive electronice. De asemenea, Apple a creat iOS, primul sistem de operare mai bine pus la punct pentru smartphone-uri, odata cu lansarea primului iPhone in 2007. 

Gates a recunoscut, recent, faptul ca “cea mai mare greseala din istorie” (sau cel putin din istoria personala a acestuia) a fost aceea ca nu a reusit sa puna Microsoft in pozitia Android ca fiind cel mai mare sistem de operare mobil “non-Apple” din lume. Adevarul e ca pentru un PC care nu putea rula altceva decat bios, Windows a fost un sistem de operare revolutionar. Insa, pentru telefonul mobil, in conditiile in care Apple si Google au investit o multime de bani in dezvoltarea acestor sisteme de operare, varianta mobila a Windows a aratat extrem de superficiala, cu o interfata greu de accesat. Asta a fost unul dintre principalele motive pentru decaderea pe care a suferit-o Nokia, al carui plan de a folosi Windows mobil pentru a se adapta schimbarii de la celulare la smartphone-uri a esuat considerabil. Mie personal imi place mai mult Windows decat Android, desi unii puberi care se considera experti in domeniul tech ar fi de alta parere. In fine.

Co-fondatorul Microsoft a reflectat epoca in care se indreapta piata de telefoane mobile, intr-un interviu acordat companiei Global Capital.

“In lumea software-ului, in special pentru platforme, pietele castigatoare iau totul. Asa ca cea mai mare greseala este orice fel de gestionare defectuoasa in care m-am angajat, care a cauzat Microsoft sa nu fie ceea ce Android este. Adica, Android este platforma standard “non-Apple”. A fost un lucru firesc pentru Microsoft sa castige “, a spus el.

“Castigatorul chiar ia totul. Daca esti acolo cu jumatate de aplicații sau 90% dintre ele, te indrepti usor spre esec. Exista loc pentru un singur sistem de operare care nu este Apple și ce merita? 400 miliarde de dolari care ar fi transferate de la compania G la compania M. “

El a sugerat ca un factor pentru sansa Google de a intra pe piata de telefoane mobile cu cel mai bun sistem de operare non-Apple (sic!) a fost faptul ca cei de la Microsoft su fost distrasi de un proces antitrust. Gigantul motor de căatare a lansat Android cu un deceniu in urma, iar sistemul de operare are acum peste 2 miliarde de utilizatori activi lunar, mai mult decat dublul numarului de utilizatori Windows 10.

Steve Ballmer, care i-a succedat lui Gates in funcția de director executiv al Microsoft in 2000 si s-a retras in 2014, a recunoscut odata ca cea mai mare greseala a lui a fost sa lase Google sa domine industria motoarelor de cautare.