Ce inseamna faptul ca folosesti FaceApp?

FaceApp este una dintre cele mai populare aplicatii ale momentului, cu o popularitate dobandita aproape peste noapte. Aplicatia a mai fost in trend prin 2017, insa nu la nivelul la care este in momentul de fata. In 2019, FaceApp imbatraneste oamenii, le schimba culoarea parului, expresiile faciale si ale trasaturi fizice si colecteaza date despre ei. Ultimul lucru nu ar trebui sa te surprinda, in fond, ce aplicatie sau platforma extrem de populara pe internet in ziua de azi nu colecteaza date despre utilizatorii sai? Sa fim seriosi. De la Facebook, Google si pana la acele mici aplicatii din Google Play, toate au sisteme care sa fenteze restrictiile atunci cand tu le respingi acestor aplicatii permisiunea de a colecta datele respective. In fond, ce-ti pasa tie daca anumite corporatii iti au datele, doar nu pot sa faca altceva cu ele in afara sa-ti trimita toata ziua reclame din alea enervante pe tema subiectelor despre care vorbesti la telefon. Nu? Iar daca genul asta de lucruri te irita, este strict problema ta, oricum nu poti face nimic sa previi fenomenul. 

Desi, sincer, ma amuza. Nu pot sa-mi inchipui un fenomen posibil mai retardat decat acela de a-ti lua o poza ca sa vezi cum o sa arati cand o sa fii batran, iar prin asta sa-ti preia datele o mana de rusi. Felicitari, esti un robot usor de controlat; iti mai lipseste chipul pentru a fi perfect curat. Lasand la o parte rimele, eu n-am folosit FaceApp, dar zilnic vad o poza cu vreun individ din lista de prieteni (majoritatea pe care nu-i cunosc personal ca na, e Facebook) cum pune o poza cu el cand va fi plin de riduri, cu barba sau par alb. Excelent.

Oricum, de indata ce FaceApp, o aplicatie bazata pe inteligenta artificiala, a revenit in centrul atentiei cu o popularitate de care nu s-a mai bucurat niciodata pana acum, tot atunci au crescut si preocuparile. Ingrijorarile in legatura cu confidentialitatea de care beneficieaza sau nu utilizatorii atunci cand folosesc aplicatia pentru pozele lor de Insta. “Cele mai multe imagini sunt sterse de pe serverele noastre in termen de 48 de ore de la data incărcării”, au declarat cei de la FaceApp in raspunsul la aceste acuzatii. “Acceptam cererile utilizatorilor de a elimina toate datele de pe serverele noastre. Echipa noastra de asistenta este in prezent supraincarcata, dar aceste solicitari au prioritate.” Desigur, se asteapta ca oamenii sa-i creada. A, stai, fiind vorba de utilizatori si rata lor scazuta de alfabetizare digitala, acesta e cel mai probabil scenariu. Imi cer scuze ca nu m-am gandit mai bine pana acum.

In raspunsul pentru critici, oamenii de la FaceApp au declarat ca cea mai mare parte a prelucrarii fotografiilor este in cloud, insa nu sunt transferate fotografii de pe telefoanele care nu au fost selectate pentru editare in cloud. Reprezentantii aplicatiei spun ca ar putea stoca o fotografie incarcata in cloud doar pentru performanta si trafic. Aplicatia a remarcat, de asemenea, ca toate caracteristicile FaceApp sunt disponibile fara conectare si ca datele (care ar fi stocate doar temporar) nu sunt vandute sau partajate.