Competitiile sportive din Turcia, suspendate. Cati romani sunt afectati de aceasta decizie?

Ministrul Tineretului si Sportului din Turcia, Muharrem Kasapoglu, a anuntat faptul ca toate competitiile sportive din tara, ligile de fotbal, baschet, volei si handbal, au fost suspendate pe o perioada nedeterminata din cauza epidemiei de coronavirus. Kasapoglu a declarat ca decizia a fost luata in urma unei intalniri cu reprezentanti din diferite federatii si oficiali ai cluburilor din competitiile interne. Acestia au discutat si cu reprezentantii UEFA si ai forurilor europene pentru sporturile respective (FIBA Europe, CEV si respectiv, EHF) intr-o conferinta video cu oficiali din toate ligile europene, atat ale federatiilor interne, cat si ale cluburilor in mod individual. Au fost inclusiv conferinte cu membrii Asociatiei Cluburilor Europene (ECA), un grup select din care fac parte cele mai titrate echipe din campionatele europene (sau, dupa caz, cele care au inregistrat cele mai bune rezultate in ultimii ani sau cele care au fost admise in urma unei solicitari). Sunt o multime de masuri care s-au convenit in urma acestor conversatii ale oamenilor de fotbal din Turcia, atat cele cu organele UEFA, cat si cele cu guvernul de la Ankara. Iar Kasapoglu a tinut sa precizeze ca Turcia este una dintre tarile care a luat rapid masuri de precautie impotriva raspândirii coronavirusului.

”Ligile din multe tari au continuat programul normal atunci cand cazurile de infectare erau in crestere. Suntem una dintre tarile care extrem de rapid am cerut ca meciurile sa se desfasoare fara public pentru ca virusul sa nu se extinda”, a declarat ministrul despre decizia de a suspenda competitiile interne. S-au luat aceste masuri in conditiile in care Turcia se afla printre tarile cele mai putin afectate de aceasta epidemie, cu un bilant de doar 192 de oameni infectati, dintre care 4 decese. Comparativ, in tara noastra s-au inregistrat pana in momentul de fata, 277 de cazuri, dintre care 25 de decese. Avand in vedere faptul ca Turcia este o tara cu o suprafata si o populatie mult mai mari ca cele ale Romaniei, este un lucru de luat in considerare. La fel ca si faptul ca primul deces din cauza coronavirusului in Turcia a fost semnalat in cursul zilei de ieri. Insa, Erdogan tot a anuntat inchiderea granitelor testre cu Bulgaria si Grecia. 

Oricum, dupa cum ai putut observa din cele mai noi stiri fotbal, majoritatea competitiilor interne din tarile europene sunt suspendate din cauza epidemiei. Si, ca tot faceam mai devreme o comparatie intre epidemia in Romania si cea din Turcia, sunt si destui romani afectati de aceasta masura a guvernului. Doar Turcia este una dintre cele mai populare destinatii ale fotbalistului roman care nu are talentul sau motivatia necesara pentru a juca intr-unul dintre campionatele europene de top. Marius Sumudica, antrenor la Gaziantep Gazisehir, care ii are sub comanda sa pe Alexandru Maxim si Alin Tosca, sunt doar trei nume din 6. Florin Andone, care este legitimat la Galatasaray, portarul Silviu Lung jr, care evolueaza la Kayserispor alaturi de Cristian Sapunaru, sunt alte trei exemple.