Computex 2019. Cele mai importante anunturi ale conferintei

Saptamana viitoare, toata lumea tehnologiei va fi prezenta la San Francisco pentru WWDC, conferinta Apple despre toate iOS si Mac. Insa, pana atunci, sa facem o scurta recapitulare a ceea ce s-a intamplat saptamana trecuta, la Taipei, Taiwan pentru Computex. Unde am ajuns sa vedem viitorul calculatoarelor si laptopurilor Windows. Receptia, pe termen lung, este ca laptopurile cu ecran unic sunt, cel mai probabil, un subiect de domeniul trecutului. Sau ca laptopurile cu ecran dublu vor fi urmatoarea lovitura spectaculoasa a industriei tehnologice. Oricum, in viitorul nostru vor exista multe dispozitive cu mai multe ecrane.

Laptopuri si concepte

Compania taiwaneza Asus a lansat ZenBook Duo, fara indoiala gadgetul din lumina reflectoarelor la acest Computex 2019. Pe langa display-ul principal de 15 inchi, ZenBook Pro Duo are un ecran de 14 inci deasupra tastaturii sale. Este de aceeasi lungime si rezolutie ca ecranul de sus, insa e la aproximativ jumatate din punct de vedere al inaltimii. Acesta poate servi doua functii diferite: poti sa-l utilizezi fie ca o extensie a fluxului principal, de exemplu, feedul tau de pe Facebook va curge de la un ecran pana la cel de-al doilea, fie ca un panou complet separat. Ultima optiune iti va permite sa rulezi trei programe pe ecranul de jos. Deci, ai putea sa-ti faci munca pe ecranul principal si sa ai deschise Spotify, Facebook, Messenger si Netflix in partea de jos. Desi, in cazul asta, probabil ca nici nu ai  mult de lucru.

La fel de bine cum arata Asus “ZenBook Pro Duo, asta ar putea fi doar inceputul. Pe langa Project Athena, Intel a prezentat si doua concepte de laptopuri dual-screen, Twin Rivers si Glacier Honeycomb, pentru a demonstra cum vor arata, cel mai probabil, laptopurile noastre in urmatorii ani. Twin Rivers, un abordarea futurista a Intel asupra a ceea ce pot deveni laptopurile mici. Este vorba de o configuratie dubla, de 12.3 inci, in care ecranul de jos are o tastatura pe ecran, ca cea pe care o gasesti pe o tableta. Cu toate acestea, acest concept vine de asemenea cu o tastatura fizică Bluetooth care se potriveste pe partea de sus a ecranului si e pentru sesiuni lungi de… ce vrei tu. 

Apoi e Honeycomb Glacier. Este o platforma pentru gaming, cu un ecran principal de 17,3 inchi si un ecran secundar de 12,3 inch. Este similar cu modelul ZenBook Pro Duo, cu exceptia faptului ca prezinta un lift ergonomic care iti permite sa te joci fara sa-ti chinui umarul atat de tare. Cea mai impresionanta caracteristica este urmarirea ochilor. Literalmente, camera de la laptop te poate urmari cu privirea, astfel incat daca te uiti la o fereastra, aceasta se va deschide automat pentru ca senzorul din camera foto stie unde te uiti. Macar navigarea sa fie mai usoara.

Intel spune ca vom vedea dispozitive precum Twin Rivers “intr-un an sau doi”. Cu toate acestea, nu a dat nici o cronologie asupra momentului in care o platforma Honeycomb Glacier ar putea aparea pe piata.

Procesoare

Ultimul lucru prezentat in cadrul conferintei de presa a fost noul procesor Ryzen 7 3900X. Ryzen 7 3900X, are 12 nuclee si are o viteza de 4.6GHz. Ruleaza pe 105 de wati, comparativ cu cel mai putin eficient 165W 9920X si, mai important, este disponibil la un pret estimat la 499 de dolari americani, atunci cand va fi lansat. Data cea mai probabila este cea de 7 iulie. Intel iCore 9920X, in comparatie, costa in jur de 1199 de dolari.