Consiliul de supraveghere Facebook iti va oferi o alta modalitate de a contesta eliminarea de continut

Marti, cei de la Facebook a dezvaluit mai multe detalii in legatura cu posibila functionalitate a unui nou consiliu independent care va supraveghea deciziile de moderare a continutului, subliniind un nou proces de apel pe care utilizatorii ar urma sa-l solicite pentru o revizuire suplimentara a retragerilor. Utilizatorii Facebook si serviciului sau de fotografii Instagram pot solicita comisiei sa-si revizuiasca cazul dupa ce au apelat mai intai la reteaua sociala. Vor  avea la dispozitie in jur de 15 zile pentru a completa un formular pe site-ul consiliului de administratie din momentul in care Facebook ia decizia sa le elimine una sau mai multe postari.

Solicitarea unei analize de catre consiliu nu inseamna ca organismul va analiza automat cazul. Va trebui sa explici exact de ce crezi ca Facebook a luat decizia gresita si ce ar trebui sa ia in considerare consiliul. De asemenea, va trebui sa precizezi exact motivul pentru care  ai postat acest tip de continut si sa explici de ce decizia Facebook ar putea afecta si alti utilizatori. De asemenea, cei de la Facebook vor ajunge sa trimita cazurile catre acest consiliu. Utilizatorii vor primi o notificare prin care ii vor anunta daca comisia a decis sa revizuiasca un anumit caz sau nu. Compania a explicat acest proces in statutele propuse, care inca trebuie aprobate de catre consiliul respectiv.

Creerea unei comisii independente de moderare a continutului ar putea ajuta la clarificarea modului in care Facebook decide ce postari pot ramane pe platforma retelei sociale si ce postari ar trebui sterse. Si de asemenea, ar putea cauza schimbari in privinta acestor politici. Procesul suplimentar de apel poate ajuta, de asemenea, Facebook sa renunte la critici, dintre care unii au sustinut faptul ca compania cenzureaza discursurile conservatorilor si altor grupuri. De asemenea, Facebook se confrunta cu critici pentru ca le-a permis politicienilor sa distribuie informatii false sub forma de anunturi politice.

“Acest consiliu pe care il creem este un mijloc de a ne responsabiliza si de a asigura supravegherea daca luam sau nu decizii care sunt bune, in functie de setul de standarde si valori pe care le-am stabilit”, a declarat Brent Harris, directorul departamentului de afaceri globale, in cursul unei conferinte de presa ce a avut loc marti.

Reteaua sociala are reguli privind restrictionarea continutului, inclusiv cel care instiga la ura, nuditatea si traficul de persoane. Insa, utilizatorii nu sunt de acord cu modul in care se aplica aceste reguli. Facebook a inversat unele dintre deciziile sale din trecut, in special pe fondul controlului public. In 2016, compania a eliminat o fotografie din Razboiul Vietnamului cu o fata care a fugit dintr-un atac de napalm, deoarece a incalcat regulile retelei sociale privind nuditatea. Pana la urma, reteaua sociala a fost nevoita sa publice din nou postarea pe fondul unui protest online, utilizatorii citand importanta istorica a imaginii. Deci da, ca in cazul oricarei alte situatii de genul, regulile sunt interpretabile si pot fi folosite intr-o situatie sau alta pentru a justifica actiuni cu tenta mai mult sau mai putin politica. Cel putin asta am inteles din eliminarea fotografiei cu pricina. Si din politica celor de la Facebook in general.

Mai multe informatii despre Facebook si retele sociale in general gasiti pe site-ul www.retelesociale.net