Cum sa-ti protejezi copiii de continutul violent de pe Netflix

Netflix este o platforma cu o gama de continut destul de larg, ce contine tot felul de productii din toate genurile si pentru toate categoriile de varsta, de la filme si seriale  familie sau animații.. Cu toate acestea, cei de la Netflix nu au intocmai o restrictie de varsta impusa utilizatorilor. Sunt o multime de filme si seriale cu violenta grafica sau continut interzis celor sub 18 ani. In contextul celor mai noi stiri it si stiri despre coronavirus, toata lumea sta in casa, iar platformele video precum Netflix sau YouTube se afla la varf din punct de vedere al audientei. In orice caz, sunt o multime de copiii care pot avea acces la astfel de seriale din cauza lipsei parintilor. Si stim cu totii faptul ca jocurile si filmele mai violente pot avea o influenta majora asupra comportamentului copiiilor, influentandu-i sa devina chiar ei violenti. E un fapt dovedit acela ca o mutime dintre copiii care sunt impicati in fenomenul bullying (hartuirea unei persoane) in calitate de agresori ori au jucat sau vizionat jocuri, respectiv seriale violente, ori au fost agresati ei insisi de catre parinti. 

Care sunt, mai exact, riscurile in aceste situatii?

Acestea sunt doar cateva dintre motivele pentru care un copil trebuie prevenit din a viziona continut cu un grad ridicat de violenta. De altfel, sunt o multime de studii care demonstreaza faptul ca exista o relatie consistenta intre jocurile video violente si comportament, ganduri si emotii din ce in ce mai agresive, precum si o empatie mai redusa si sensibilitate la agresivitate, dar si un comportament din ce in ce mai anti-social al copilului. Desigur, acest lucru nu inseamna faptul ca agresivitatea unui copil poate fi cauzata doar de jocuri. Sau ca jocurile si filmele pot cauza mereu ganduri si emotii agresive in fiecare copil, cel putin nu in mod instant. In concuzie nu orice copil care se uita la seriale violente sau se joaca astfel de jocuri se va transforma 100% intr-un criminal in masa, insa este mult mai recomandat ca acesti copiii sa fie feriti de expunerea la astfel de continut. Principalul motiv fiind acela ca, in timp ce nu in toate cazurile este vorba de o transformare in criminal periculos, majoritatea copiiilor care abuzeaza de un continut violent vor avea un comportament mai temperamental.

Ce trebuie sa faci pentru a-ti proteja copilul pe Netflix? 

Cei de la Netflix sustin ca ofera parintilor optiuni de control pentru ca acestia sa poata preveni accesul copiilor lor la continutul violent. Parintii pot sa:

  • Protejeze profilurile individuale cu ajutorul unui cod PIN pe care copii sa nu-l cunoasca 
  • Sa le creeze un profil separat in care sa excluda filmele si serialele care au continut video clasificat +18
  • Sa verifice setarile din sectiunea “Profil si control parental” in setarile contului 
  • Sa dezactiveze redarea automata la profilurile pentru copiii
  • Sa observe atent profilurile copiiilor pentru a vedea ce au vizionat