Curtea de apel sustine legea neutralitatii internetului in California

O curte federala de apel a dat o sentinta favorabila in cazul legii neutralitatii internetului in California, respingand o incercare a grupurilor comerciale din industria de banda larga de a impiedica statul sa o aplice. Hotararea este cea mai recenta intorsatura de situatie intr-o lupta de zeci de ani pentru a pune in aplicare reglementari solide pentru spatiul online. Al Noulea Circuit al Curtii de Apel a sustinut, printr-un vot de 3-0, o hotarare anterioara, conform careia statul poate continua să aplice legea. California a adoptat noile reguli in 2018, dupa ce in 2017 o comisie federala de comunicatii condusa de republicani a abrogat regulile federale care fusesera stabilite sub presedintele Barack Obama.

Grupurile din industria de telecomunicatii si de banda larga au dat in judecata statul pentru ca acesta sa abroge legea, argumentand faptul ca, din moment ce protectiile federale privind neutralitatea internetului au fost demontate, statul nu ar fi avut nici o jurisdictie pentru a reglementa aceste reglementari de unul singur. Insa, instanta a hotarat ca, deoarece FCC, ca parte a abrogarii neutralitatii internetului, a reclasificat banda larga ca un serviciu de informare mai degraba decat ca un serviciu de telecomunicatii, a abdicat de la autoritatea sa și, prin urmare, nu a putut preveni o lege de stat, care includea legea din California din 2018, SB. -822.

„FCC nu poate implementa SB-822, deoarece a renuntat la autoritatea sa de reglementare deplina prin reclasificarea serviciilor de banda larga ca servicii de informatii Titlul I”, se arata in decizia instantei. 

Legea din California, care codifica protectiile federale la care s-a renuntat in cursul anului 2017, interzice furnizorilor de servicii de internet sa incetineasca sau sa blocheze accesul la site-uri web sau aplicatii. De asemenea, interzice companiilor furnizoare de servicii de banda larga sa perceapa taxe companiilor pentru a-și furniza serviciile mai rapid fata de serviciul unei companii concurente. De asemenea, merge mai departe decat protectia neutralitatii reglementata de FCC in era Obama si, de asemenea, interzice practici precum zero-rating, care este gruparea accesului gratuit la anumite servicii ca parte a unui pachet cu oferte. Un exemplu de astfel de pachet este o promotie oferita candva de cei de la AT&T, care si-au scutit propriile servicii de streaming de limitele de date ale clientilor sai wireless.

Alte sase state, pe langă California, au adoptat legi privind neutralitatea internetului: Colorado, Maine, New Jersey, Oregon, Vermont si Washington. Cateva alte state au introdus o anumita forma de legislatie privind neutralitatea internetului. Procurorii generali din New York, Massachusetts si alte 16 state au depus un scurt memoriu in care au indemnat instanta sa sustina legea din California ca exercitare valida a puterii politiei in stat.

Curtea de apel a remarcat importanța cazului și a spus ca „mizele in acest caz sunt mari pentru industrie si consumatori”. Acesta a continuat spunand ca, fara reguli de neutralitate a internetului, furnizorii ar putea „deschide usa unui comportament anticoncurențial, discriminatoriu, care ar putea dezavantaja segmente importante ale societatii”.

FCC, in timpul administratiei Obama, a adoptat reguli de neutralitate a internetului in 2015. Regulile au fost apoi anulate de FCC din epoca Trump in 2017. Legislatia din California a raspuns adoptand o lege de stat care impune neutralitatea internetului in august 2018.

Senatorul statului California Scott Wiener, un democrat din San Francisco, care a fost autorul SB-822, a declarat ca decizia a marcat o victorie uriasa in vederea unui internet gratuit si deschis.

„Aceasta este o victorie pentru toti cei care folosesc internetul – care au nevoie de el pentru munca, scoala sau pur si simplu pentru a se conecta cu familia si prietenii”, a declarat acesta intr-un comunicat. „Avand in vedere importanta internetului in societatea noastra – acum mai mult ca niciodata – aceasta este o zi de referinta pentru statul nostru.”