Desemnarea lui Ludovic Orban ca premier si sansa de a avea un guvern PNL

Dupa cum bine stim, motiunea de cenzura a Opozitiei a pus capat unuia dintre cele mai bune guverne din istoria post-decembrista a… nu e un lucru despre care imi pot permite sa fiu sarcastic? Scuzele mele. Bun, dupa ce guvernul Dancila a fost demis printr-un efor comun din partea Opozitiei parlamentare, se anunta un haos si o criza politica in prag de alegeri parlamentare. E clar ca PSD nu mai constituie o majoritate, iar dupa iesirea ALDE de la guvernare, e mare mirare faptul ca Dancila a reusit sa stea in functie atat de mult timp. Mai ales avand in vedere faptul ca zvonuri despre caderea guvernului au inceput la scurt timp dupa ce aceasta s-a instalat in fotoliul de presedinte al PSD in locul lui Dragnea. Avem un PSD care nu mai poate constitui o majoritate parlamentara si pe care Iohannis nu mai e dispus sa-l lase sa guverneze pentru ca se afla in plina campanie electorala pentru al doilea mandat prezidential si ar fi o mutare ce i-ar incheia cariera politica. Si avem o opozitie care a rasturnat PSD doar de dragul de a o face, nefiind pregatit sa intre la guvernare.

Un USR pragmatic, care a invatat din guvernarea lui Ciolos faptul ca un PSD aflat in opozitie e cat se poate de periculos, din motive care depasesc orice ratiune umana. Un ALDE care nu e dispus sa reia nici parteneriatul cu PSD, nici sa ajunga la o alianta cu PNL (din care majoritatea membrilor se trag oricum). Un Pro Romania care nu ar sustine un guvern de dreapta, prins de nostalgie pentru fostii colegi din PSD, insa nedispus la o alianta cu partidul atata timp cat acesta este condus de Viorica Dancila. Un PMP care e prea mic pentru a avea alt rol decat cel tipic unui partid parlamentar minor aflat in opozitie si un UDMR care isi vede doar propriul interes. Si nu in ultimul rand, PNL, singurul partid care isi doreste cu tarie sa-si asume guvernarea. 

In urma unor consultari ce oricum nu-si aveau rostul, Iohannis l-a desemnat premier pe presedintele PNL, Ludovic Orban. Cum de altfel era de asteptat. Un partid cu 95 de parlamentari vrea sa intre la guvernare in conditiile in care pentru ca un cabinet sa fie investit sunt necesare 233 de voturi. Cu voturile grupului de minoritati nationale (altele decat cea maghiara), s-ar ajunge la 112 voturi. Iar partidele de opozitie au toate cerintele lor pentru a sustine un executiv PNL. In afara de Pro Romania care nu va sustine un guvern de dreapta. USR vrea initiativa cu penalii si functiile publice adoptata imediat, plus primari in doua tururi de scrutin; UDMR nu vrea primari in doua tururi de scrutin sau PMP la guvernare, ALDE nu vor nici ei un PMP la guvernare sau schimbarea legilor justitiei; PMP vrea la guvernare si minister pentru Realtia cu Republica Moldova. 

Cu alte cuvinte, e un haos in adevaratul sens al cuvantului, mai ales daca se ajunge la dizolvarea Parlamentului in prag de alegeri prezidentiale.