Despre televizoare OLED

O multime de producatori de telefoane mobile au inceput sa foloseasca din ce in ce mai mult ecrane de tip OLED in dauna clasicelor LCD-uri, aceasta tehnologie devenind prezenta la modele precum iPhone XS si iPhone XS Max. Acest lucru se reflecta si pe piata de televizoare, tehnologia OLED fiind din ce in ce mai folosita si in acest domeniu. OLED este un acronim pentru “Organic Light Emitting Diode” (dioda emitatoare de lumina organica), si difera mult in comparatie cu alte tipuri de ecrane din punct de vedere al calitatii imaginilor si videoclipurilor care apar pe acest tip de panou. Cu alte cuvinte, televizorul OLED este un proiect de viitor. Ofera o calitate mai buna a imaginii, un consum de energie mai scazut si timp de reactie mai bun in comparatie cu traditionalele televizoare LED. In momentul de fata, insa, desi exista din ce in ce mai multe companii care folosesc aceasta tehnologie, OLED este un material suficient de scump, fapt care a impiedicat o gramada de producatorii de televizoare sa treaca la aceasta tehnologie.

Insa acest lucru nu ne-a impiedicat sa vedem pe piata din ce in ce mai multe televizoare cu ecran OLED, Sony lansand modelele Bravia A1E OLED si Sony A8F OLED TV; Philips cu Philips OLED 803 si OLED + 903; Panasonic cu o gama intreaga de televizoare cu panou OLED, dintre care cel mai important ramane GZ2000 OLED; iar LG cu gama W-Series OLED TV.

Diferenta intre OLED si LCD

Aceasta este o intrebare adresata de multi utilizatori. In primul rand, ecranele OLED emit o lumina proprie atunci cand televizorul este alimentat de curent electric, in timp ce un ecran LCD are nevoie de o luminozitate de fundal externa. Aceasta lumina de fundal este diferenta fundamentala intre ecranele de tip OLED si cele de tip LCD. Un display LCD prezinta un sistem de iluminare de fundal (numit CCFL), uniform pe intreaga partea din spate a ecranului. De cealalta parte, tehnologia OLED foloseste LED-uri ca lumina de fundal, tehnologie mai practica in comparatie cu cea LCD.

Avantajele OLED

Cu alte cuvinte, tehnologia OLED reuseste sa produca imagini foarte inchise la culoare, care atunci cand sunt setate la o stralucire maxima, tind sa produca o imagine extraordinar de vibranta. Producatori precum LG sau Panasonic prefera sa utilizeze termenul “contrast infinit” pentru a descrie modul in care pixelii de auto-iluminare se opresc complet atunci cand reproduc imagini intunecate, oferindu-i o culoare “absoluta”, un negru “relativ”, din care se observa doar cat de intunecat poate fi un asemenea pixel in comparatie cu cel mai stralucitor pixel de pe ecran. Cu alte cuvinte, calitatea imaginii este mult mai buna, lucru ce reprezinta un avantaj atat pentru gameri, cat si pentru cei care vor sa vada un film la cea mai buna calitate video.

Concluzia

OLED este o tehnologie costisitoare, ce a reusit in cele din urma sa urce pe un trend ascendent. Este o tehnologie de viitor, dovada a faptului ca din ce in ce mai multe smartphone-uri si televizoare o folosesc.