Dish extinde 5G inainte de termenul limita al FCC: iata ce trebuie sa stii

Dish, al patrulea operator de transport american, spune ca si-a extins reteaua 5G in 120 de orase. Dish si-a asumat rolul de al patrulea operator atunci cand Sprint si T-Mobile au fuzionat si au fost sub controlul FCC pentru a lansa serviciul. Ar trebui sa fie un concurent viabil pentru rivalii sai mai mari. Lucru care nu s-a intamplat pana in momentul de fata, astfel incat cei de la Dish vor trebui sa ofere in continuare mai multa claritate cu privire la serviciu, care este inca invitat doar pentru moment. Dish Network si-a actualizat, in cursul zilei de marti, site-ul Project Genesis pentru a spune ca serviciul 5G este activ in mai mult de 120 de orașe, marcand o revendicare de acoperire la nivel național pe fondul unui termen limita al Comisiei Federale de Comunicatii (FCC) pentru a lansa serviciul la cel putin o cincime din populația tarii. Greu cand e o companie nascuta dintr-o fuziune care a fost intens contestata, sa isi distribuie serviciile in propriul sau timp, mai ales atunci cand presiunea o impune chiar comisia federala. 

Anuntul, o schimbare surpriza fata de mai devreme dimineata, cand Las Vegas era singurul oraș live, ar putea semnala ca compania, cunoscuta in mare parte pentru serviciul sau de televiziune prin satelit, devine in sfarsit serioasa in ceea ce privește afacerea wireless. Dish a dobandit spectru wireless de ani de zile, dar pana in momentul de fata un procentaj foarte mic din reteaua wireless s-a materializat. Apoi, in 2020, Dish a intrat pe piața mobila prin achizitionarea unora dintre licentele mobile ale Sprint, la care Sprint a renuntat ca parte a fuziunii sale cu T-Mobile. Tranzactia complexa a facut dintr-o data Dish al patrulea cel mai mare operator de transport din tara si a dus la crearea serviciului Dish Wireless.

Dar FCC avea o prevedere. Pentru a asigura concurenta, agentia de reglementare a cerut Dish sa se asigure ca 20% dintre americani vor fi acoperiti de reteaua sa de 5G pana la data de 14 iunie. Nu este clar daca cele 120 de orase in care Dish a pornit serviciul wireless indeplinesc acest prag si cati oameni acopera serviciul respectiv. „Lista beta” pentru serviciu este disponibila numai pe baza de invitatie. Dish a ignorat anumite cereri de comentarii din partea presei americane in legatura cu acest subiect, dar Stephen Stokols, CEO-ul Boost Mobile, detinut de Dish, a scris pe Twitter ca serviciul 5G este acum live in 120 de orașe si este legat de site-ul Project Genesis. Cand a fost contactata pentru comentarii, FCC a clarificat ca Dish trebuie sa depuna rapoarte de stare catre agenție, primul fiind programat pe 14 iulie.

„Consumatorii beneficiaza atunci cand există mai multa concurenta in industria noastra wireless”, a spus un purtător de cuvant al FCC printr-un e-mail trimis publicatiei americane CNET. „Monitorizam indeaproape constructia 5G a DISH pentru a ne asigura ca indeplinesc toate cerintele legii.”

O serie de probleme au conspirat pentru a impiedica Dish. Compania a recunoscut in timpul unui apel pentru venituri la inceputul acestui an ca a subestimat cat de multa munca ar fi necesara pentru a pune in functiune propria retea 5G. Problemele lantului de aprovizionare din cauza pandemiei si lockdown-ului din China au inrautatit si mai mult situatia, din cauza dependentei companiilor americane de componentele chinezesti. Nu este clar in ce masura Dish va suferi vreo consecinta daca ajunge sa rateze termenul limita, insa o certitudine consta in faptul ca s-ar putea sa nu scape compania nepedepsita in urma unui astfel de scenariu.