E3 2022 va fi din nou doar online din cauza COVID

Varianta omnicron a coronavirus pare sa ne readuca in 2020 la doi ani dupa lockdown. Sau cel putin intr-o versiune similara a evenimentelor din anul respectiv. Daca in Romania situatia nu este, cel putin pentru moment, la fel de grava (in cazul in care ignoram restrictiile impuse nevaccinatilor), in Statele Unite este mult mai grav. Daca la CES au mai fost cateva companii care au participat la conferinta in format fizic (desi un numar foarte mare dintre gigantii care trebuiau sa participe au facut-o doar online), ei bine, la E3 nu va participa nimeni fizic. Deci da, E3, pe numele complet Electronic Entertainment Expo, este un alt eveniment care va fi exclusiv online din cauza cresterii recente a cazurilor de COVID-19. Acesta este al treilea an in care spectacolul nu va avea loc in persoana din cauza pandemiei. Ca o multime de alte evenimente importante care nu au avut nici o legatura cu industria tech (Euro 2020 s-a jucat in 2021, Balonul de Aur 2020 nu s-a mai acordat desi Lewandowski merita sa aiba doua Baloane pana acum, o multime de alegeri legislative si locale au fost amanate, Comic-Con a avut loc un an mai tarziu, Eurovisionul nu s-a mai tinut, etc.). Deci da, ne intoarcem usor usor la situatia din 2020. Indiferent de cate alte noi valuri vor fi prezente pana vom reusi sa iesim din era Covid. Poate in 2025? Sau cel putin pana la finalul deceniului?

Entertainment Software Association, cei care organizeaza evenimentul de jocuri, au confirmat intr-o declaratie publicata in cursul zilei de joi ca spectacolul va deveni din nou virtual. „Din cauza riscurilor continue pentru sanatate din cauza COVID-19 si a potentialului sau impactul asupra sigurantei expozantilor si a participanților, E3 nu va avea loc in forma fizica in 2022”, a spus organizatia. „Ramanem incredibil de incantati de viitorul E3 si asteptam cu nerabdare sa anuntam mai multe detalii in curand.” Ramanem incantati de un viitor in care toate evenimentele majore ale fiecarui an de acum incolo vor trebui sa aiba loc in format virtual. La urma urmei, online-ul e viitorul, fiindca oamenii nu aveau prea multa viata nici inainte de pandemie… cel putin nu oamenii din industria gaming-ului. La ei nu se simte absolut nici o diferenta, avand in vedere orele pe care le pot petrece in fata calculatorului jucand acelasi joc. Gamerii care o fac “for fun” le mai schimba intre ele. De la un GTA 5 la un Call of Duty, la un LoL, la un Fortnite. Diversitate.

E3 are loc in mod regulat la începutul lunii iunie, dar ESA inca nu a confirmat datele pentru urmatoarea editie. Pana in iunie s-ar putea linisti treaba cu noua varianta, dar cine stie cum ne va afecta acest val 5 care se anunta de la inceputul anului pana in prezent. In cazul in care se linistesc apele, totusi, ar fi ok sa tina conferinta in format fizic. Cele doua editii anterioare au constat in live stream-uri si prezentari video cu diverse companii, care prezentau noile jocuri la care au lucrat de la ultimul E3 si pana acum, si pe care ar urma sa le lanseze. Evenimentul de anul trecut a vazut debutul Metroid Dread si noi imagini din jocuri precum Elden Ring și The Legend of Zelda: Breath of the Wild 2, care vor aparea in curand (sa speram).

Festivalul de Film Sundance si Grammy-urile sunt alte doua evenimente majore din industrie care si-au schimbat planurile din cauza cresterii cazurilor de COVID, pe masura ce varianta omicron continua sa se raspandeasca in SUA. Luni, Statele Unite au raportat peste un milion de cazuri de coronavirus dupa sarbatori.