FaceApp s-ar putea confrunta cu FBI si FTC pentru suspiciuni in privinta confidentialitatii

FaceApp este ultima moda pe internet. Aplicatia este dezvoltata de catre o companie din Rusia, si iti poate modifica fata astfel incat sa pari mai batran (cel putin pentru asta e folosita de catre utilizatori si nu numai), pentru a-ti schimba culoarea parului intr-o poza, sau poti face chiar schimbare de sex fara sa trebuiasca sa dai banii pe operatie, doar prin faptul ca folosesti FaceApp. Imagineaza-ti ce poti sa faci daca, de exemplu, esti baiat, si cauti sa faci si tu un ban cinstit, desi n-ai de unde. E simplu, folosesti FaceApp sa-ti modifice o poza de a ta astfel incat sa pari fata, prinzi un fraier pe Instagram, Snappchat, Facebook sau unde vrei, si-l faci de bani. Spui ca iti trebuie pentru facultate, ca te chinui. Poti sa spui si ca traiesti in Romania, lumea o sa inteleaga ca e o tara saraca, iar unii chiar sunt destul de prosti pentru a ajunge la donatii. Suna tentant? Stiu. As fi incercat si eu, daca nu as fi incercat pastrat ceva integritate morala. Scuze, te-am luat cu termeni pe care nu poti sa-i concepi, deci revenim la subiect, no?

Ideea e ca probabil n-o sa-ti mai para asa tentant la un moment dat. Pentru ca da, lumea tech se confrunta cu o maladie numita colectarea de date. Daca Facebook si Google s-au angajat in astfel de practici, de ce nu ar incerca si altii? Sunt sute de aplicatii pe Google Play care iti pot colecta datele. In cazul FaceApp, se spune ca-ti pastreaza pozele. Iar fotografiile de pe smartphone au incluse anumite date in ele. Spre exemplu, unde ai fost cand ai facut poza respectiva. Desigur, cei de la FaceApp sustin ca nu se pune problema sa-ti pastreze tie fotografiile. “Cele mai multe imagini sunt sterse de pe serverele noastre in termen de 48 de ore de la data incărcării”, sustin cei de la FaceApp. “Acceptam cererile utilizatorilor de a elimina toate datele de pe serverele noastre. Echipa noastra de asistenta este in prezent supraincarcata, dar aceste solicitari au prioritate.”

Posibilitatea unei investigatii a FBI sau FTC

In America, problema este vazuta astfel: orice lucru in care este implicata Rusia trebuie sa fie neaparat unul dubios. Nu-i contrazic, avand in vedere implicarea lor in precedentele alegeri prezidentiale din SUA. Primul care a luat initiativa in acest sens a fost Chuck Schumer, un membru al Congresului. Care a trimis o scrisoare catre directorul FBI, Christopher Wray, si seful FTC, Joe Simons, solicitandu-le sa faca verificari suplimentare in ceea ce priveste aplicatia.

Schumer sustine ca are “ingrijorari serioase legate atat de protectia datelor care sunt accesate, cat si despre masura in care utilizatorii sunt constienti de cine poate avea acces la acestea”. Ca sa clarific, de cand cu scandalul legat de Huawei, acuzata ca ar furniza date despre tari si companii guvernului chinez, exista o preocupare crescanda in America in ceea ce priveste securitatea nationala a tarii. Schumer cere clar celor de la FBI sa analizeze o astfel de posibilitate, “temandu-se ca datele colectate ar putea ajunge in mainile guvernului Rusiei”.