Facebook si Twitter l-ar fi ajutat pe Trump sa castige alegerile in 2016

Bine, acest lucru nu mai e demult un secret. De fapt, era evident inca de cand au fost anuntate rezultatele finale. Desi era o situatie in care America trebuia sa aleaga raul mai mic intre Donald Trump, un extremist populist care etala imaginea unei doctrine total diferite fata de Partidul Republican din care face parte, si Hillary Clinton, fostul secretar de stat al SUA, care a coordonat operatiunile militare americane in Orientul Mijlociu in acel razboi impotriva terorismului. Eu zic ca Statele Unite erau intr-o situatie aproape similara cu Romania anului 2000, atunci cand avea de ales intre Ion Iliescu, care este acuzat ca ar fi coordonat mineriadele din anii 90, si Corneliu Vadim Tudor, imaginea extremismului de dreapta in Romania post-decembrista. Toate acestea fiind spuse, am fost surprins de politica externa a lui Trump, extrem de echilibrata in contrast cu imaginea nationalist-populista pe care o afisa in campania electorala. Un raport plin de plusuri si minusuri. Pe de o parte, Trump a surprins lumea atunci cand s-a intalnit cu Kim Jong-un pentru a negocia o pace cu Coreea de Nord (si, evident, renuntarea la armamentul nuclear al regimului de la Phenian). Pe de alta, retragerea SUA din acordul semnat de marile puteri cu Iranul in 2015 a avut repercursiuni ce puteau declansa Al Treilea Razboi Mondial. 

Bine, nu a fost neaparat cea mai mare greseala pe care a facut-o Trump in timpul mandatului sau. Probabil cea mai mare a fost in raport cu relatia presedintelui cu Ucraina. Tara pe care a criticat-o in numeroase randuri in timpul presedintiei lui Petro Poroshenko, insa fata de care s-a aratat mult mai deschis in timpul conversatiei cu actualul presedinte al tarii vecine, Volodymyr Zelenski. Este o conversatie telefonica care putea duce la demiterea lui Trump. 

Revenind, insa, la subiectul articolului, un executiv al Facebook a recunoscut faptul ca reteaua sociala l-a ajutat pe Trump sa devina presedinte. Andrew Bosworth, un apropiat al sefului companiei, Mark Zuckerberg, a facut aceasta observatie intr-o nota interna saptamana trecuta. ”Specific, la momentul in care Frodo ii oferă inelul lui Galadrial [Galadriel, in ***] si ea isi  imagineaza cum poate folosi puterea pentru bine, la inceput, dar stie ca in final o va corupe. Indiferent cat de tentant este sa folosim instrumentele pe care le avem la dispozitie pentru a schimba rezultatele, sunt convins ca nu ar trebui niciodata sa facem asta sau vom deveni exact lucrul de care ne este frica.”, declara Bosworth in scrisoarea interna. Memoriul a aparut in The New York Times inainte de a fi facut public.

Bosworth a declarat ca Trump nu a fost ales din cauza „dezinformarii”, ci „pentru ca a condus singura cea mai buna campanie publicitara digitala pe care am vazut-o vreodata din partea vreunui agent de publicitate”. Iar Zuckerberg spune ca Facebook nu ar dezactiva reclamele politice pentru a ajuta si politicienii mai mici in dauna celor care sunt promovati de mass-media. Cum sa nu.

“Deci, Facebook a fost responsabil pentru ca Donald Trump sa fie ales?” a intrebat angajatul. „Cred ca raspunsul este da, dar nu din motivele pe care le-ar crede cineva”. Cred ca acest raspuns este destul de self-explainatory.