Fast Share, o functie Android care seamana cu Air Drop, disponibila exclusiv pe iPhone

Atunci cand vine vorba de sistemele de operare pentru telefonul mobil, Android si iOS, cele mai mari sisteme de pe piata, au doua structuri complet diferite. Androidul este dominant pe piata de telefoane mobile, avand sub lupa sa o multime de telefoane, atat de la companiile mici, cat si de la Samsung, LG, OnePlus, Motorola, Sony si, deocamdata, si cei de la Huawei (pana in momentul in care chinezii chiar vor fii nevoiti sa-si dezvolte propriul sistem de operare din cauza intrarii in vigoare a sanctiuniilor SUA, si, implicit, a interdictiei impuse de Google). iOS este dezvoltat de Apple exclusiv pentru modelele de iPhone, insa, datorita faptului ca acestea sunt printre cele mai populare telefoane de pe piata (sau cel putin erau pana sa le scada considerabil vanzarile), si iOS si-a gasit locul drept cel de-al doilea cel mai mare sistem de operare de pe piata de telefoane mobile. Plus ca, cel putin pana la actualizarea din toamna, atunci cand va aparea iPadOS, ramane si sistemul de operare pentru iPad-uri, unele dintre cele mai populare tablete de pe piata de dispozitive electronice.

Uite, ca totusi, aceste sisteme de operare isi mai pot intersecta functiile, asa, ocazional. Astfel, daca intrebi un utilizator de iPhone ce ii place cel mai mult la iOS (unii cumpara iPhone-uri si pentru sistemele de operare), e posibilitatea sa te trezesti ca omul iti vorbeste despre AirDrop, care este un sistem foarte facil prin care poti trimite o fotografie de la un iPhone la altul sau de la un dispozitiv Apple la un altul. Google a vrut de mult sa creeze o astfel de functie si pentru Android, astfel incat a aparut Android Beam, o functie introdusa in 2011 la pachet cu Ice Cream Sandwich. Si pentru ca aceasta aplicatie functiona pe baza de NFC, nu a inregistrat prea mult succes printre utilziatorii de Android. Acum, Google renunta la Android Beam pentru Fast Share, un sistem de distribuit fisiere exact la fel cum este si  AirDrop pentru iOS.

Ce este Fast Share?

Cum spuneam, Fast Share este o functie care poate fi folosita pentru a distribui imagini si alt tip de fisiere din telefonul tau catre alte dispozitive, fara ca tu sa trebuiasca sa te conectezi la internet. Adica o functie foarte utila atunci cand nu ai date mobile sau Wi-Fi, si un inlocuitor foarte bun pentru Bluetooth. Mai mult, prin Fast Share ai putea trimite linkuri sau texte, iar acest lucru functioneaza gratie unei combinatii intre Bluetooth si Wi-Fi. Tehnologia viitorului suna din ce in ce mai bine.

Nu se stie exact cand se va lansa Fast Share, insa, se pare ca functia va fi disponibila pe mai multe versiuni de Android. Deci nu esti pedepsit in cazul in care nu ai avut ocazia sa accesezi Android Q de la producatorul telefonului tau. Cei de la 9to5google au testat Fast Share pe un Google Pixel 3 XL cu Android Q. Pe cand cei de la Huawei au incercat sa dezvolte o functie similara cu Huawei Share pentru modelele de laptop-uri Huawei Matebook, insa software-ul nu functioneaza la fel de cursiv ca AirDrop pe iOS.