Filtrul de spam al celor de la Facebook a blocat link-uri legitime, chiar si cele legate de coronavirus

Se pare ca News Feed-ul celor de la Facebook a avut o eroare, blocand link-uri catre site-uri web legitime si impiedicand utilizatorii din a le distribui, inclusiv cele legate de informatii despre coronavirus. O sursa a raportat si publicatiei TechCrunch aceasta situatie, insa nu toate link-urile spre informatii despre coronavirus au fost afectate de aceasta eroare. Cei de la Facebook au declarat ca sunt constienti de aceasta situatie si ca au incercat s-o rezolve. Pana la 18:30 p.m, ora Americii, un executiv al companiei a declarat faptul ca a rezolvat problema, insa mai sunt utilizatori care inca sunt afectati de aceasta eroare. “Am restaurat toate postarile care au fost eliminate in mod incorect, care includeau postari despre toate subiectele – nu doar cele legate de COVID-19. A fost o problema cu un sistem automat care elimina link-urile catre site-urile abuzive, dar a eliminat in mod incorect si o multime de alte postari”, a declarat Guy Rosen, care se ocupa cu supravegherea activitatii privind siguranta si integritatea in cadrul Facebook, intr-un tweet. Rosen nu a precizat exact si cate postari au fost restaurate in urma acestor actiuni.

Aceasta eroare este doar una dintre dificultatile pe care retelele sociale in general le intampina atunci cand vine vorba despre eliminarea continutului care dezinformeaza sau incalca regulile comunitatii. In cazul celor de la Facebook, nu ajuta nici faptul ca reteaua sociala a permis oamenilor politici sa nu fie verificati de filtrele retelei sociale pentru verificarea autenticitatii unei stiri. Dezinformari legate de noul coronavirus includ afirmatii false conform carora acesta ar fi cauzat de 5G sau ca a bea clor inalbitor va vindeca virusul.

Kathryn Watson, reporter pentru CBS News, a scris pe Twitter ca cei de la Facebook ar fi semnalat ca spam un articol din Dallas Morning News despre doi studenti care au fost depistati pozitiv de coronavirus. Postarea a fost restaurata ulterior. Avocatul Mike Godwin a spus, intr-un tweet, ca Facebook a marcat un alt articol legat de coronavirus al publicatiei Times of Israel ca spam. “Facebook a decis ca publicarea acestui articol de la Times of Israel este spam. (Nu este spam.)”, a aratat Godwin in cadrul tweet-ului respectiv. Si au fost o multime de alte cazuri, nu doar cele legate de coronavirus, ci inclusiv stiri it, politice, despre moda, muzica si pe tot felul de alte subiecte. 

Cei de la Facebook au incercat sa combata raspandirea dezinformarii si a continutului daunator cu privire la aceasta pandemie de coronavirus. Reprezentantii retelei sociale au spus in ianuarie ca va elimina postarile despre cure si metodele de prevenire false, precum si despre continut care descurajeaza oamenii din a solicita tratament. De asemenea, compania blocheaza hashtag-urile care sunt folosite pentru a raspandi dezinformari in legatura cu epidemia si pe Instagram. De asemenea, reteaua sociala a interzis si reclame care mentioneaza leacuri sau masuri de preventie ale bolii care sunt informatii false. Amuzant e ca, tot in perioada acestor erori, s-a raportat faptul ca anumite stiri false au reusit sa treaca peste filtrul celor de la Facebook.