Fosti moderatori TikTok dau in judecata compania pentru traume legate de munca

Doi fosti moderatori TikTok au dau in judecata aplicatia video si compania-mama a acesteia, ByteDance, sustinand faptul ca acestia nu au depus suficiente eforturi pentru a-i proteja de suferinta unor traume emotionale ca urmare a vizionarii continutului grafic pe care au fost angajati sa-l elimine de pe platforma. In procesul federal, depus in cursul zilei de joi si raportat mai devreme de NPR, Ashley Velez si Reece Young, care au lucrat amandoi ca moderatori pentru TikTok prin intermediul unor companii terte, spun ca au petrecut zile lucratoare de 12 ore analizand „continut dezgustator si ofensator”, care le-a provocat traume emotionale semnificative. Si nici nu ar avea cum sa nu-ti produca astfel de traume atunci cand imaginile pe care trebuie sa le elimine sunt un continut din ala gore, cu capete taiate si alte “minunatii” de genul. Cam orice persoana vede un astfel de continut este afectata emotional sau mental intr-un mod sau altul, daramite o persoana care consuma 12 ore pe zi acelasi tip de continut si care mai este si platita pentru acest lucru. 

Unele dintre cele mai deranjante videoclipuri dintre cele pe care cei doi au trebuit sa le elimine a aratat cruzime impotriva animalelor, abuz asupra copiilor, pornografie tulburatoare si chiar crime, se arata in procesul intentat de cei doi companiei chinezesti. Milioane de videoclipuri sunt incarcate zilnic in aplicatia din China, care are peste 1 miliard de utilizatori activi lunar. Aproximativ 10.000 de moderatori precum Velez si Young se ocupa de moderarea continutului postat pe platforma cu scopul de a-o pastra libera de tipul de imagini pe care le descrie procesul. In proces se mai sustine si faptul ca TikTok si proprietarul sau, ByteDance, au incalcat legea muncii din California, deoarece nu au oferit un tratament adecvat de sanatate mintala pentru a ajuta moderatorii sa faca fata anxietatii, depresiei si stresului post-traumatic care pot fi cauzate de astfel de imagini. Adevarul este ca anxietatea si depresia sunt bolile secolului in care traim, insa unele dintre cazuri sunt mai justificabile decat altele, din acest punct de vedere.

Ambii reclamanti erau antreprenori care lucrau pentru firme separate, dar ei sustin in proces ca TikTok și ByteDance le-au controlat munca de zi cu zi legand direct salariul de cat de bine au moderat continutul si impingandu-i sa atinga cote dure. In procesul respectiv se mai spune faptul ca acestia au fost nevoiti sa semneze si acorduri de confidentialitate, impiedicandu-i sa discute despre lucrurile pe care le-au vazut cu oricine, o chestie care poate mari trauma prin care trece o persoana, din moment ce a te descarca de o anumita povara face parte din natura umana. 

Oficialii TikTok nu au raspuns imediat la o cerere de comentarii din partea mai multor publicatii americane interesate de acest subiect. In ultima declaratie facuta pe aceasta tema, acestia spuneau ca TikTok „se straduieste sa promoveze un mediu de lucru propice pentru angajatii si contractorii nostri”.

In 2020, Facebook a ajuns la un acord de 52 de milioane de dolari cu un grup de moderatori. Acel grup a depus o plangere impotriva companiei in 2018 in care au spus ca moderatorii au suferit un stres post-traumatic similar ca urmare a continutului pe care trebuiau sa-l vizioneze.

Procesul impotriva TikTok urmareste despagubiri si taxe legale, precum si infiintarea unui fond pentru plata unui program de monitorizare medicala pentru a gestiona screening-ul, diagnosticarea si tratamentul in curs de desfasurare al celor doi reclamanti, precum si a altor angajati sau fosti angajati care s-ar putea alatura procesului ulterior.