Google a dezvaluit modul radical in care s-a schimbat Bucurestiul in ultimul timp

Pandemia de coronavirus este un fenomen care afecteaza toata lumea. Aceasta a inceput sa-si faca resimtita prezenta si in Romania, unde s-au inregistrat pana in momentul de fata cifra de 3.864 persoane infectate, dintre care 148 de decese. Cifrele sunt alarmante, iar localitati precum Suceava au fost inchise complet. Ca idee, dintre toate cazurile care au confirmate cu COVID-19 pana in prezent 1.215 sunt doar in Suceava. In aceste conditii, guvernul a recurs la o ordonanta de urgenta pentru instaurarea starii de urgenta de gradul 4, cu o ordonanta de urgenta militara separata pentru orase precum Suceava. Cu alte cuvinte, situatia este cat se poate de grava, iar posibilitatea ca aceasta sa escaladeze la nivelul celor din Spania sau Franta este un scenariu cat se poate de posibil. Este doar inceputul lunii aprilie, iar starea de urgenta ar trebui sa dureze doar pana in 17 aprilie, insa cel mai posibil. In momentul de fata, in conditiile de carantina, sunt putine persoane care mai ies din casa pentru a lucra, si asta doar in domenii precum cel medical sau pentru livrari. Restul trebuie sa ramana in casa, avand posibilitatea de a iesi doar prin intermediul unei declaratii pe propria raspundere in care sa fie invocate motive serioase pentru o deplasare.

In contextul celor mai noi stiri it si stiri despre coronavirus, cei de la Google prezinta o serie de rapoarte in care este infatisata exact schimbarea radicala in Bucuresti si in alte orase ale Romaniei in urma izolarii cetatenilor in casa. Intrucat petrecem mult mai mult timp in casa in aceste momente in contextul pandemiei, mobilitatea cetatenilor s-a schimbat radical, iar gigantul tech cauta sa masoare exact aceasta mobilitate in conditiile actuale. Astfel, prin Community Mobility Reports, utilizatorii au posibilitatea de a vedea cat s-a schimbat mobilitatea populatiei in Capitala si in alte orase ale tarii. Sunt date in legatura cu efectele pe care le prezinta munca de acasa, izolarea la domiciliu si celelalte politici adoptate pentru a opri efectele devastatoare pe care le are pandemia asupra tarii pana in momentul de fata.

Ca idee, cifrele in legatura cu mobilitatea populatiei la nivel de tara arata astfel: 

  • La capitolul cumparaturi retail si activitati de recreere, mobilitatea populatiei a scazut cu pana la 81%. Exista anumite localitati mai izolate care nu au fost atat de afectate de masurile pandemiei in aceasta privinta, insa in marile orase aceste activitati au scazut semnificativ.
  • Mobilitatea a scazut cu 53% pentru cumparaturi alimentare si farmaceutice, locuitorii cumparand produse in canitati mai mari pentru a evita deplasarea in mod constant
  • Iesirile in parc au scazut cu 60%. Ca si in cazul activitatilor de recreere, localitatile mai mici sau mai izolate nu au fost atat de afectate din acest punct de vedere.
  • In privinta transportului public in comun, mobilitatea a scazut cu pana la 72%
  • La capitolul mobilitate catre locul de munca, procentajul a scazut cu pana la 39%
  • Singurul capitol la care s-a inregistrat o crestere este mobilitatea pentru zonele rezidentiale, unde s-a inregistrat o crestere cu pana la 15%