Google actualizaza Romania pe StreetView, dupa 7 ani de zile

Nu stiu cati dintre voi mai folosesc StreetView atunci cand cauta un loc pe Google Maps. Insa cei care inca il mai utilizeaza ar putea fi dezorientati, avand in vedere faptul ca, spre exemplu cauti o strada. Cand o gasesti, strada respectiva arata complet diferit fata de cum arata pe StreetView. Si poate incepi sa-ti pui intrebari. Sunt sigur ca au fost persoane in situatia asta la un moment dat. Eu unul am folosit StreetView ultima oara acum vreo 2 ani. Eram in strainatate (locuiam acolo, voiam sa spun) si mi-a venit dintr-o dorul de casa, asa ca mi-am pus orasul pe Google Maps, sa-l vad cu StreetView [stiu, o idee bizara intre atatea lucruri pe care le poti face in timpul liber cand esti plecat din tara]. Aparent, nimic nu se schimbase fata de cand am plecat, sau de 3 ani dinainte sa plec. Pentru ca imaginile erau neactualizate din 2012. Maxim 2012, erau imagini si din 2011 sau 2010. Ca sa nu mai spun, dincolo de disonanta de timp, o strada era insorita, cealalta era innorata. Plus ca anumite locatii la care nu poti ajunge cu masina, precum Palatul Parlamentului sau Delta Dunarii, nu sunt reprezentate vizual in acest sistem.

Ei bine, acum, unele orase ar putea beneficia de imagini actualizate. Pentru ca da, satelitul Google ar urma sa treaca si pe la noi. Normal, n-o sa vad imagini mai noi la mine in localitate (nu ca as mai avea nevoie, doar m-am mutat la loc), dar sunt cateva orase mari care ar urma sa beneficieze (?) de pe urma acestei vizite. Mai concret, in aceasta vara, masinile Google StreetView ar urma sa examineze in lung si in lat jur de 30 de orase ale tarii. Este oficial, anuntul fiind facut de catre Dan Oros, directorul de marketing pentru Romania al Google si YouTube. Intr-un interviu pentru StartupCafe, acesta a explicat cum functioneaza, de fapt, tehnologia StreetView a Google.

”Street view este disponibil in Romania din 2010. In 2012 am reusit sa acoperim intreaga tara, iar pe parcurs actualizam deoarece infrastructura se schimba. In aceste 3 luni vom ajunge in 31 de orase, incepand cu cele mai mari – Bucuresti, Cluj, Iasi, Timisoara, dar si orase mai mici cum ar fi Botosani sau Barlad”, explica Oros in legatura cu actualizarea StreetView. Tocmai ca nu se schimba prea mult infrastructura la noi in tara, insa se schimba oarecum peisajele prin orase. 

„E important de mentionat ca street view contine atat imagini fotografiate de mașina Google, precum si de Tracker, dar si de catre oameni obisnuiti care contribuie la Street View. Ei se pot duce in diferite zone ― pe varful unui munte, la diferite obiective turistice ― sa faca poze, iar acestea vor fi incarcate pe Street View”, a adaugat Oros. Sa inteleg ca asta e maretul plan al Google Romania pentru a reprezenta obiectivele turistice la care nu te poti deplasa cu masina in street view? Interesant, asa as putea si eu sa fac o poza cu un loc anume si sa le-o trimit celor de la Google, rugandu-i sa o puna in Street View.