Google, investigata pentru colectarea de date in secret

In acest moment, cred ca putem spune cu usurinta ca portofoliul infractional al celor de la Google este unul extrem de stufos. Chiar asemanator cu cel al unui om politic cu mandat in Parlamentul Romaniei sau in orice alta forma de administratie publica (consilii judetene si locale, dar nu numai). Lasand glumele la o parte, vorbim despre o companie acuzata ca a incalcat confidentialitatea utilizatorilor colectandu-le datele de logare, care erau tinute stocate intr-un document .txt, ca pe langa datele respective, are si un istoric privind tranzactiile utilizatorului respectiv (adica pot sa vada ce ai cumparat doar prin mail-urile pe care ti le trimit magazinele online pe Gmail). O companie care a fost acuzata, printre altele, si de concurenta neloiala, prin faptul ca algoritmii motorului de cautare publicau doar rezultatele de la parteneri sau cele sponsorizate in dauna unor site-uri mai mici cu continut calitativ. Dar, din nou, suntem la un nou episod din corporatiile tech si datele utilizatorilor, cu Google in prim plan. In acest serial, Google ar fi the deuteragonist, pentru ca rolul de protagonist il ocupa Facebook. 

Ei bine, se poate spune ca cei de la Google au coborat putin mai mult nivelul de standarde de asteptat din partea unei corporatii tech. Mai rau decat fascinatia Amazon cu corpul uman. Recent, au aparut in spatiul public informatii in legatura cumodul in care corporatia americana colecteaza pe ascuns date legate de sanatatea utilizatorilor. Da, ai citit bine. Google colecteaza date medicale detaliate in legatura cu starea de sanatate a milioane de americani, lucru care le este posibil printr-un parteneriat special, prin care pot accesa aceste date. Mai degraba un parteneriat cu cei de la Ascension, care reprezinta cel de-al doilea sistem de ingrijire medicala al Statelor Unite. Sunt informatii dintr-un raport al celor de la The Wall Street Journal, publicatie care a mai furnizat astfel de zvonuri ce s-au dovedit a fi adevarate. 

Cu alte cuvinte, Google si Ascension lucreaza impreuna la Project Nightingale, o initiativa care, in teorie, ajuta oamenii. In practica, cei de la Google colecteaza un set intreg de date medicale de la persoane din 21 de state. Respectivul set medical include date in legatura cu rezultatele analizelor in laborator, diagnosticul acestor persoane, fisa lor medicala cu istoricul spitalizarilor si tratamentelor, numele si datele de nastere ale pacientilor.

Ca raspuns, autoritatile din SUA au anuntat ca vor demara o ancheta impotriva Google in ceea ce privește practicile companiei de colectare de date despre sanatatea pacientilor. Astfel, oficialii de la sectia de Drepturile Civile din cadrul Departamentului Sanatatii si Drepturilor Omului au anuntat ca vor urmari aflarea mai multor invormatii vizavi de aceasta colectare in masa a documentelor medicale ale persoanelor fizice pentru “a se asigura ca masurile HIPAA au fost complet implementate”. Health Insurance Portability and Accountability Act (HIPAA) este legea americana in ceea ce priveste portabilitatea si responsabilitatea in legatura cu asigurarile de sanatate. O lege pe care cei de la Google par s-o fi incalcat prin aceasta politica de colectare a recordurilor medicale ale pacientilor Ascension.