Google restrictioneaza accesul Huawei la Android

Google a restrictionat Huawei de la unele actualizari ale sistemului de operare Android, ceea ce reprezinta o lovitura puternica pentru compania chineza. Astfel, noile smartphone-uri Huawei vor pierde si accesul la aplicatiile mai populare din Google Play. Decizia companiei americane vine la cateva zile dupa ce administratia Trump a adaugat Huawei pe o lista de companii cu care firmele americane nu pot face afaceri decat daca au o licenta. Intr-o declaratie pe tema acestui subiect, cei de la Google au declarat ca “respecta ordinea si analizeaza implicatiile” deciziei executivului de la Washington. Dupa care a venit cu propria restrictie impotriva celor de la Huawei. Care au refuzat sa comenteze pe tema acestui subiect. Utilizatorii existenti ai smartphone-urilor Huawei vor putea sa-si actualizeze aplicatiile si sa impinga corectiile de securitate, precum si sa actualizeze serviciile Google Play. Dar, in cazul in care Google va lansa o noua versiune de Android, Huawei nu va putea oferi actualizarea pe telefoanele sale. Huawei poate utiliza în continuare versiunea sistemului de operare Android disponibilă printr-o licenta open source, insa numai pana la versiunea Android 9 Pie.

Ben Wood, de la firma de consultanta CCS Insight, a declarat ca miscarea celor de la Google ar putea avea “implicatii mai mari pentru afacerea Huawei”.

Ce poate face Huawei despre asta?

Miercurea trecuta, administratia Trump a adaugat Huawei pe o “lista de entitati”, masura care interzice companiei sa achizitioneze tehnologie de la firmele americane fara aprobarea guvernului. In primele sale comentarii din momentul in care a fost plasat pe aceasta lista, directorul executiv al Huawei, Ren Zhengfei, a declarat sambata, in mass-media japoneza: “Ne-am pregatit deja pentru acest lucru”. El a afirmat, de asemenea, ca Huawei, care investeste aproximativ 67 de miliarde de dolari pentru componente fiecare an, in conformitate cu informatiile oferite de ziarul de afaceri Nikkei, va continua sa-si dezvolte propriile componente. 

Huawei se confrunta cu o reactie din ce in ce mai puternica din partea tarilor occidentale, in frunte cu Statele Unite, in legătura cu posibilele riscuri de securitate venite prin utilizarea produselor sale in retelele de urmatoare generatie 5G. Mai multe tari si-au exprimat ingrijorarea ca echipamentele Huawei ar putea fi folosite de China pentru spionaj asupra tarilor in care acestea sunt instalate, afirmatii pe care compania le-a negat vehement. Huawei mai afirma ca munca sa nu reprezinta nici o amenintare pentru securitatea nici unei tari si ca este independenta fata de guvernul chinez.

Cu toate acestea, unele tari au luat deja masuri pentru a interzice companiilor de telecomunicatii sa utilizeze echipamente sau orice fel de produse Huawei pentru retele mobile de 5G. Pana acum, dintre alitatii Statelor Unite, Marea Britanie a fost singura tara care s-a abatut de la a emite orice interdictie oficiala. Britanicii par mai interesati de aspectul financiar, avand in vedere faptul ca Huawei ofera echipamente mai ieftine ca alte companii de pe piata.

“Huawei s-a straduit sa-si dezvolte propria galerie de aplicatii si alte produse software intr-o maniera asemanatoare cu cea a cautarii de solutii pentru procesoare. Nu exista nici o indoiala ca aceste eforturi fac parte din dorinta de a-si controla propriul destin”, a spus Wood.