Google si Universitatea din Chicago, date in judecata pentru inregistrarile despre pacienti

Un parteneriat intre Google si Centrul Medical al Universitatii din Chicago a vizat (cel putin la nivel declarativ) imbunatatirea analizei predictive in medicina. Insa, un proces depus de un pacient demonstreaza faptul ca cele doua organizatii aliate au colectat si distribuit prea multe informatii personale in legatura cu pacientii respectivi. Deloc surprinzator. Google e cunoscuta ca a doua cea mai periculoasa companie pentru datele personale ale utilizatorilor, dupa Facebook. Ar putea fii chiar si prima cea mai periculoasa, pentru ca detine sistemul de operare al majoritatii smartphone-urilor dezvoltate pe piata, si toate au optiune de locatie. Astfel, compania americana pastreaza date inclusiv in legatura cu locul in care te afli, ca sa nu mai spun despre istoricul de cautari. Sunt date care pot fii folosite impotriva oricui. De fapt, nu cred ca exista termeni de comparatie intre Google si Facebook, ambele au metodele lor diverse de a colecta date, iar scopurile ambelor companii sunt diferite. In fine.

Plangerea penala, depusa miercuri la Tribunalul Districtual din Illinois din Statele Unite, acuza spitalul universitatii ca a impartasit gigantului tehnic sute de mii de inregistrari ale pacientilor, fara a elimina timbrele de data si notele medicului. Plangerea continua sa spuna despre Google ca este capabila, in mod unic, de a determina identitatea fiecarui pacient prin intermediul acestor inregistrari medicale obtinute de la centrul medical al renumitei universitati. Intr-adevar, Google s-a intrecut in metode de a colecta date despre persoane in afara internetului, prin acest mic experiment demarat “in scopuri caritabile”. Practicile acestor companii din domeniul tech devin din ce in ce mai greu de suportat, si nu exista cai reale pentru ca acestea sa fie cu adevarat pedepsite pentru tot ceea ce comit impotriva confidentialitatii unor persoane (caci s-a ajuns, dupa cum am spus, la colectarea unor date si in afara internetului), in ciuda faptului ca incalca anumite legi. Legislatii care sunt scrise in avantajul acestor companii, la urma urmei. 

“Informatiile medicale personale obtinute de Google sunt cele mai sensibile si intime informatii din viata unui individ si dezvaluirea neautorizata ale acestora este mult mai daunatoare pentru viata privata a unui individ decat numărul de carduri de credit compromise sau numerele de securitate sociala expuse in hack-urile obisnuite” , se arata in plangerea respectiva. Adevarul e ca majoritatea hackerilor sunt pui mici pe langa aceste companii. Dupa cum spuneam, s-a ajuns la monitorizarea persoanelor in afara domeniului de internet si colectarea celor mai sensibile date despre acestia. Cu siguranta, nu vad ca acest proces sa aduca repercursiuni mari celui mai mare motor de cautare din lume, in ciuda faptelor grave de care sunt acuzati cei de la Google.

Parteneriatul intre cele doua utilizeaza inteligenta artificiala pentru a prezice evenimente medicale, cum ar fi cat de mult ar putea pacientul sa fie spitalizat și daca sanatatea sa se deterioreaza. Inteligenta artificiala este una dintre cele mai inovative tendinte ce apar in lumea tech, insa, ca o sabie cu doua taisuri, poate fi folosita in folosul sau impotriva utilizatorilor. Ca si identificarea faciala, care este ok atat timp cat nu sunt instalate camere in marile orase.