Guvernul Orban promite noi kilometri de autostrada in 2020 (2)

Bine, cand vine vorba despre Romania si noi kilometri de autostrada in general, performantele la sfarsit de an sunt cu mult sub nivelul promisiunilor de la inceput. E un ciclu cu care toti romanii s-au obisnuit, spre nemultumirea soferilor care trebuie sa conduca ore in sir pe drumuri nationale pentru ca nu exista un punct de legatura mai rapid intre principalele orase ale tarii. Romania are un total de 829,1 de kilometri de autostrada terminati pana in decembrie 2019 la o teritoriu cu o suprafata totala de 238.397 de kilometri patrati, ceea ce e un lucru jenant. Mai ales prin prisma comparatiei cu tari care au o suprafata mai mica si o infrastructura mult mai bine dezvoltata spre deosebire de cea a tarii noastre. Croatia la o suprafata de 56.542 de kilometri patrati are 1.313 de kilometri de autostrada, ca o comparatie cu o tara care a intrat in Uniunea Europeana cu mult dupa noi si care e comparabila cu Romania la capitolul conditii de trai si economie. Sau Ungaria, care la o suprafata de 93.030 de kilometri patrati are 1.527 de kilometri de autostrada, ca tot sunt populare comparatiile cu ungurii. 

Singurul punct forte in 2019, daca se poate numi astfel, este inaugurarea autostrazii Bucuresti-Ploiesti dupa 11 ani si 6 luni petrecuti pentru un proiect de 6,5 kilometri. Stiu, suna cat se poate de absurd. Guvernul s-ar axa, in continuare, pe lotul Biharia – Bors din Autostrada Transilvania. Mini-lotul de autostrada de la granita cu Ungaria, loturile 1 si 2 din Autostrada Sebeș – Turda, un lot din Autostrada Ogra – Campia Turzii, Centura Bacău cu primii kilometri de autostradă din Moldova si tronsonul 2 din Drumul Expres Craiova – Pitesti se afla printre proiectele mentionate de ministrul Transporturilor, Lucian Bode.

„Cei 5,35 kilometri de autostrada de la Bors pana la Biharia sunt finalizati in proportie de 73%, practic putem circula in regim de drum national pe acest obiectiv. Nu il dam in trafic pentru ca am decis sa nu asezam stratul de uzura pana in momentul in care finalizeaza si vecinii nostri obiectivul care ne leaga de Bors – Debrecen – Budapesta. In momentul in care vor finaliza ei, vom turna stratul de uzura si practic acest obiectiv undeva prin iulie 2020 va putea fi dat in trafic fara probleme”, a declarat Bode.

Evident, opinia publica nu e singura care priveste declaratiile ministrului cu scepticism. Aceeasi atitudine o au si expertii, cu alte cuvinte cei de la Asociatia Pro Infrastructura. „Suntem rezervati cu privire la o imbunatatire semnificativa in noul an. Intr-un scenariu realist, ne asteptam la 23 de kilometri noi de autostrada in 2020 (A3 Iernut-Chețani și A3 Borș-Biharia), iar într-un scenariu optimist si chiar ultra-optimist la 64 de kilometri noi de autostrada (A3 Iernut-Chetani, A3 Bors-Biharia, A10 Sebes-Teius, A7 Bacau)”, estimeaza reprezentantii acestei asociatii.